risengrynsgrot138
risengrynsgrot138

Ingen jul uten grøt og riskrem i norske hjem

Julegrøten er en tradisjon som har en sterk historie i Norge og som er videreført over mange generasjoner. - Nær 8 av 10 som spiser grøt i julen sier at dette er en tradisjon de selv eller andre i familien har med seg hjemmefra. Også riskremen er en kjær tradisjon i julen blant nordmenn, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ida Berg Hauge.

Publisert

Risengrynsgrøt. (Foto: Melk.no)

Det er nok mange som lager ekstra store porsjoner med grøt i julen. Det er nemlig sterke tradisjoner i landet både for å sette ut grøt til nissen – og å servere riskrem på dessertbordet viser tidligere undersøkelser Synovate har utført for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

I julen spiser nesten hele Norge grøt

Hele 9 av 10 nordmenn forbinder julegrøt med risengrynsgrøt. Undersøkelsen viser også at mer enn 7 av 10 spiser risengrynsgrøt i forbindelse med julen. (Synovate, oktober 2009). Undersøkelsen viser blant annet at bare 6 prosent av grøtspiserene sier at de ikke har tradisjon for dette, så det er altså ingen ting som tyder på at julegrøten kommer til å forsvinne med det første.

- Julegrøten er en matrett som er helnorsk, det vil si at den har like sterk posisjon uansett hvor man bor i landet og hvor gammel man er, dette viser hvor viktig grøt er i norsk mattradisjon. 80 % spiser risgrøt i julen i tillegg opplyser hver tredje nordmann spiser grøt 3 ganger eller mer i løpet av desember. De unge er veldig glade i julegrøt, og nesten 1 av 4 mellom 15 og 24 spiser koser seg med grøt mer enn fem ganger i desember, forteller Ida Berg Hauge.

Ungdom glad i grøt

Risgrøt er også den grøten som spises oftest i Norge utenom juletiden. I en undersøkelse Synovate gjorde i 2010 viser at 460.000 norske barn spiser grøt månedlig eller oftere.

Risengrynsgrøt viser seg som den soleklare favoritten, hvor 69 % uttaler at de liker denne typen grøt best. Denne oppfattelsen finner vi også blant den eldre delen av befolkningen. 45 % av befolkningen på 15 år eller eldre spiser risgrøt 1 gang i måneden eller oftere.

Julaften er den store grøtdagen

På julaften spiser nesten fire av ti nordmenn grøt (Synovate, oktober 2009). Hele 38 prosent svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt, dette er en spesielt sterk tradisjon på Vestlandet der halvparten svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt. Lille julaften er også en populær grøtdag for mange. Nesten en av fire spiser grøt denne dagen. Det er nordlendingene som er mest glad i grøt kvelden før kvelden (Synovate, oktober 2009).

"

Dynegrøt. (Foto: Melk.no)

Hjemmelaget grøt til jul

Ferdiglaget grøt og halvfabrikata på pose har blitt populært, men til jul skal grøten være hjemmelaget. Over halvparten av befolkningen sier de spiser hjemmelaget grøt i julen, mens 23 prosent sier at de spiser halvfabrikat fra pose. Under én av ti sverger til ferdiggrøt til jul.

-Den beste grøten får du ved å lage den selv fra bunnen. Dynegrøten er et eksempel på en langkokt risengrynsgrøt. Siden denne grøten skal godgjøre seg i ovnen på egenhånd er det jo en unik mulighet til å få gjort unna andre ting i julestria også, påpeker Berg Hauge i Melk.no.

Nissen får også grøt

I undersøkelsen fra Synovate i 2009 kommer det også fram at 9 prosent av de spurte setter ut grøt til nissen hvert år. De fleste gjør det på kvelden om julaften, mens en god del gjør det julaften formiddag eller på lillejulaften. Det vil si at nesten 350.000 nordmenn over 15 år setter ut nissegrøt hvert eneste år. I tillegg sier 2 prosent at de gjør det annethvert år, mens 4 prosent sier at de gjør det sjeldnere enn det. Det betyr at vi kan vente at rundt 400.000 nordmenn setter ut en grøtskål til nissen denne julen.

- I nord setter 14 prosent av befolkningen ut grøt. Men selv i Oslo setter 6 prosent av befolkningen ut grøt på julaften eller lillejulaften. Undersøkelsen viser for øvrig at de fleste av dem som setter ut grøt har barn i huset, fortsetter Berg Hauge i Melk.no.

1 av 2 spiser riskrem på julaften

Nesten alle nordmenn har fast dessertmeny på julaften. I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i 2006 svarte hele 44 % prosent at de spiste riskrem som juledessert.

- Riskremen på dessertbordet i julen er definitivt vinneren og det er like populært blant unge som voksne. Denne desserten passer det jo ekstra fint å lage om man har julegrøt til overs, avslutter Berg Hauge.

Se gode oppskrifter her:

Dynegrøt

Risengrynsgrøt

Riskrem med rød saus

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS