Kremet grønnsaksuppe

Varme drikker og supper i vinterferien

Vinterferien er i gang, og uansett kuldegrader er det mange som bruker mye tid ute i snøen på denne tiden. Da er det godt å finne varmen og gleden i en god varm drikke eller suppe.— Enten man er inne eller ute, har man ofte lyst på noe godt som kan varme kroppen, forteller Anne Margrethe Langhus i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Publisert

Kakao i glass. (Foto: Melk.no)

Sammen med ernæringsfysiolog i Melk.no, Ellen Hovland, har hun satt sammen noen tips til gode varme drikker og supper som også gir næring og energi for kalde kropper.

Kakao er fortsatt slageren

Varm kakao er fortsatt den drikken som oftest er med familier ut på tur i termosen, men mange ser også gleden i å fylle termosen med smakfulle supper i stedet for å ta med annen nistemat.

- Det skal ikke så mye til, har du en buljongterning, krydder, melk, løk og noen grønnsaker så er det utrolig hva du kan lage. Man kan være kreativ og tilsette de grønnsakene man liker best selv, ellers finnes det mange gode oppskrifter som kan serveres både barn og voksne, forteller Anne Margrethe Langhus som ofte tar med seg termosen fylt med varm og smakfull suppe når hun er på tur i skiløypa.

Næringsstoffer

Kremet grønnsaksuppe. (Foto: Melk.no)

Enten du ønsker å slukke tørste eller sult, vil du ikke bare kjenne varmen i fingre og kropp av disse oppskriftene. Du vil også få i deg viktige næringsstoffer. Det er nemlig ikke bare grønnsakssuppen som gir deg rikelig med vitaminer og mineraler som gjør kroppen mer motstandsdyktig mot forkjølelse og kuldesjokket.

- Kakao laget på mager melk og lite sukker er nemlig blant de sunneste drikkene du kan velge. Melken gir deg mer enn ti viktige næringsstoffer som kroppen din trenger hver dag. Et av de viktigste er kalsium, som gir deg sterke bein og tenner. Kakaopulver inneholder blant annet jern, som er viktig for å transportere oksygen ut i hele kroppen vår. I tillegg inneholder kakao masse antioksidanter, forteller ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Melk.no.

Mange antioksidanter i kakao

- Faktisk inneholder en kopp kakao dobbelt så mye antioksidanter som et glass vin eller grønn te. Disse kan bidra til å skjerpe hjernen din, senke blodtrykket og forebygge blodpropp. De helsebringende antioksidantene sitter i kakaobønnen, så bruk helst den mørkeste sjokoladen eller kakaopulveret som basis for kakaoen, tipser ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Melk.no.

Drikker

Kakao i glass

Hvit dronning-kakao

Chili kakao

Eggnog

Te med varm melk

Varm smoothie

Supper

Jordskokksuppe

Fiskesuppe

"

Brokkolisuppe med ostetoast. (Foto: Melk.no)

Tomatsuppe

Middelhavssuppe

Appelsin og gulrotsuppe

Fyldig ost og grønnsakssuppe

Kremet grønnsakssuppe

Brokkolisuppe med ostetoast

Indisk kyllingsuppe

Søtpotetsuppe med ost

"
Powered by Labrador CMS