2000 tonn norske ferskpoteter er på vei fra potetbøndene i Grimstad. (Foto. Gartnerhallen)

Årets norske ferske nypotet er her

Potetbøndene i Reddal har endelig levert årets delikatesse. Etter uker med mas fra restauranter og gourmetkokker er de første av sesongens 2000 tonn norske ferskpoteter på vei fra potetbøndene i Grimstad.

Publisert

2000 tonn norske ferskpoteter er på vei fra potetbøndene i Grimstad. (Foto. Gartnerhallen)

Bøndene fra Reddals fellespakkeri er først ute, og lanserte årets slipp av ferskpoteter denne helgen.

Djupedal markerte slippet

Fylkesmann Øystein Djupedal markerte årets slipp ved avfyring av en hjemmesnekret kanon, og erklærte i en tale sin kjærlighet for norsk ferskpotet.

– Jeg er glad i å lage mat, og ferskpoteter er nydelige! Norsk ferskpotet er en unik, nasjonal delikatesse vi kan være stolte av, sa Djupedal.

Fra Bagatelle til Reddal fellespakkeri

Den tradisjonelle markeringen av årets første ferskpoteter har tidligere vært lagt til Michelin-stjernerestauranten Bagatelle, og blitt presentert av Eyvind Hellstrøm.

Siden restauranten ble nedlagt tidligere i år, var Reddal Fellespakkeri åstedet for potetfesten denne gangen.

Om lag 200 besøkende i alle aldere møtte opp for musikkinnslag, prøvesmaking av ferskpotet i regi av gourmetkokk Hans Petter Klemmetsen, foredrag og – naturligvis – salg av årets første ferskpotet. Restauranter og gourmetkokker har stått kø for å sikre seg potetene, som pakkes og sendes ut samme dag som de blir høstet.

Ferskvare

– Denne poteten er ferskvare og kan kun ligge i to uker før den tilberedes. Koketiden er kun en brøkdel sammenlignet med vanlige poteter, som har tykkere skall og inneholder langt mer stivelse. I tillegg er den norske nypoteten rik og frisk i smak, og ikke minst saftig. Smaksmessig kan ikke norsk ferskpotet sammenlignes med noe annet, sier sentral kulturansvarlig produsent i Gartnerhallen, Knut Salve Lunden.

10 000 tonn ferske poteter

I tillegg til produsentmiljøet i Reddal, sikrer Gartnerhallens produsenter fra Agder i sør og til Trøndelag i nord for jevn tilførsel av 10 000 tonn ferske nypoteter utover sommeren.

– Dette skjer gjennom en fordelt og planmessig organisering av setting og opptak, for å følge vårt krav til ferskhet i denne leveringsperioden på potet, sier Salve Lunden.

(Pressenytt)

Powered by Labrador CMS