Cognacflaskene som skulle auksjoneres bort var utstilt i spesiallagde montere
Cognacflaskene som skulle auksjoneres bort var utstilt i spesiallagde montere

Cognac solgt for 130 000 kroner på auksjon

Er en flaske cognac verdt 130 000 kroner? Noen mener det. På den store auksjonen ”La Part des Anges” i Cognac torsdag 16. september stoppet nemlig ikke budene for den siste tilgjengelige flasken av Rémy Martins Coupe Shanghai de Rémy Martin før ved 16 000 Euro.

Publisert

Cognacflaskene som ble auksjonert bort var utstilt i spesiallagde montere. (Foto: Privat)

Også unike dråper fra Bache-Gabrielsen ble solgt for en meget pen sum denne kvelden. En delegasjon fra Norge var til stede og fulgte den store begivenheten på nært hold.

Enhver pasjonert cognacelsker kjenner begrepet Englenes andel. All cognac som ligger til modning på fat fordamper. Gjennom fibrene i treverket siver årlig ca. 2 % av innholdet ut i luften. Det som unnslipper fatene går under navnet englenes andel; la Part des Anges.

Bildetekst her...

I samlet volum tilsvarer dette flere millioner flasker i året, cognac som tilsynelatende forsvinner ut i ingenting. I håp om at i hvert fall noen har glede av dette, har man gitt fenomenet navnet Englenes andel.

Til allmennnyttige prosjekter

For fem år siden fant produsentene i Cognac ut at en fin måte å skaffe penger på til allmennyttige prosjekter, var å arrangere en høyprofilert auksjon. De ulike husene ble invitert til å donere flasker med gammel og sjelden cognac, og alle inntektene fra salget skulle gå til gode formål.

Chais Monnet var tidligere et cognaclager.

I år var det kommet inn flasker fra 24 produsenter, og Bache-Gabrielsen stilte med en Petite Champagne 1973, som fikk en utropspris på 900 Euro. Dette er en sann skatt av en cognac.

Flavien Desoblin ble kåret til "Årets cognacpersonlighet".

Ekstremt lang og elegant, med aromaer av roser og sitrusblomster, og med smaker av sviske, kirsebær, muscatdrue, kaffe, ristede hasselnøtter og sedertre.

Cognacelskere fra hele verden strømmet til arrangementet, og under gallamiddagen om kvelden hadde hele 650 gjester satt seg til bords i det fantastiske lokalet Chais Monnet, en tidligere lagerbygning for cognac med solid patina i de gamle murveggene. Samtidig med at sjokoladedesserten ble båret ut fra kjøkkenet, gikk auksjonarius Vincent Gerrard-Tasset opp på podiet, og dermed var sirkuset i gang.

Jörg Zipprick fikk prisen for "Årets cognacbok".

Den første flasken var en Delamain GC 1960 med utropspris på 1000 Euro, og tilslaget kom på 1300. Deretter gikk det i rasende fart videre. Armer og bein føyk i været som på en ellevill fotballtribune, og Gerrard-Tasset hadde sin fulle hyre med å registrere alt som foregikk. En over 100 år gammel Pierre Ferrand gikk for 26 000 kroner.

Høy prisklasse

En Perfection fra Hardy landet på 40 000 kroner. En Borderies-cuvee fra Martell oppnådde 57 000 kroner. En liten kasse med tre flasker Frapin ble klubbet inn til 72 000 kroner, og Shanghai-kuppet fra Rémy Martin stoppet altså ikke før ved 130 000 kroner.

Baches egen PC 1973 ble solgt for nesten det dobbelte av utropsprisen, og endte på 12 000 kroner. Til sammen ble det solgt cognac for 68 900 Euro, altså mer enn 550 000 kroner. Ikke noe dårlig utbytte for et par kasser brennevin. Men cognacelskere er som andre elskere: De gir seg ikke før hanen galer.

Den legendariske skribenten Nicholas Faith fikk utmerkelsen "Lifetime Achievement Award".

Pris til journalist

I tillegg til auksjonen var det også utdeling av tre viktige priser denne kvelden. Nicholas Faith, berømt britisk journalist og forfatter av boken A Guide to Cognac and Other Brandies, fikk en Lifetime Achievement Award. Faith har i flere tiår skrevet for The Sunday Times og The Economist, og har publisert utallige artikler om cognac.

Under sin takketale sa Faith:

- Den eneste ære som virkelig betyr noe, er den som kommer fra folk du respekterer. Jeg har dyp respekt for cognac og de menneskene som lager den, så for meg er dette en ekstraordinær ære.

Personality of the Year

Personality of the Year ble franskeFlavien Desoblin, som eier New Yorks Brandy Library bar, der et av verdens største brennevinsutvalg befinner seg, mens prisen for årets beste bok gikk til tyske Jörg Zipprick for utgivelsen Die Welt des Cognacs.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS