Braai1

Ekstra krydder på grillen

Like sikkert som at ballen er rund, tar nordmenn frem grillen i sommerhalvåret. Så hvorfor ikke prøve braai, den sør-afrikanske betegnelsen for all type grilling i år? Med et glass sør-afrikansk vin inntil, er sommerens gastronomiske høydepunkt sikret.

Publisert

Hvorfor ikke prøve braai, den sør-afrikanske betegnelsen for all type grilling denne VM-sommeren.

Grilling er stort i Sør-Afrika. Som regel går det i kjøtt, krydrede pølser og mais. Men det er også spennende skalldyr og fisk. Det er fristende grønnsaker og eksotiske urter og krydder. Og til forskjell fra den norske grillpølsen, med brettekant og vakumsvette, slår den sør-afrikanske maten formelig gnister rundt kasseroller og tallerkener.

Når grilling i tillegg forbindes med store sosiale sammenkomster, en uformell setting og bugnende fat er den sør-afrikanske stemningen satt.

Bland sammen sterke dufter, fargerike grønnsaker og mørt kjøtt på grillen, samt et glass sør-afrikansk vin, og få en smak av Sør-Afrika, du også.

Sosiale måltid

Braai; grilling av all slags kjøtt, fisk og grønnsaker er en vanlig måte å samle familie og venner på. Det gode klimaet i Sør-Afrika gjør at folk samles rundt grytene utendørs året rundt. Alle har sine personlige og sterke meninger om grillteknikker og drivstoff, og alle har det riktige svaret – ikke helt ulikt Ola Nordmann bak grillen.

Illustrasjonsfoto

Fordi Sør-Afrika er et broket land med en lang historie, flere kulturer, skikker og mattradisjoner finnes det heller ikke et entydig sør-afrikansk kjøkken.

Det finnes i stedet svært mange varianter av det.

Noen har bakgrunn i den lokale, opprinnelige kulturen, mens andre har røtter fra Nederland, England, Malaysia og India.

Brenner for kjøtt

En av de tingene som likevel forener Sør-Afrikas mange folkegrupper er lidenskapen for kjøtt og god vin. Gjerne grillet, men også tørket kjøtt er vanlig mat for mange. Det gode klimaet i Sør-Afrika sørger også for et godt tilfang av de fleste råvarer - året rundt. Sørafrikanerne verdsetter mange av de samme råvarene som oss, og ingrediensene til de ulike rettene er ikke nødvendigvis så vanskelige å få tak i.

Utstrakt bruk av krydder og marinader er vanlig i det sør-afrikanske kjøkken. For å sikre et mørt og saftig kjøtt brukes gjerne marinaden både før tilbereding og som pensling på kjøttet før - og under grillingen.

Men selv om sør-afrikanske tradisjoner og lokale retter står sterkt i landet er også det moderne kjøkken i ferd med å vokse frem i Sør-Afrika.

Landets kokker og kjøkkensjefer gjør sitt for å utvikle og fornye den lokale arven slik at den tilpasser seg internasjonale trender.

Verdensberømt vin

Internasjonalt er Sør-Afrika på vei til å bli en matnasjon å regne med, som vinnasjon, har Sør-Afrika vært på topp lenge. Som seg hør og bør er det den lokale vinen som går best til den lokale maten, og det er et bredt spekter vin fra Sør-Afrika tilgjengelig i Norge. Nedenfor finner du oppskrifter på lekre retter og vinforslag.

Oppskrifter fra Sør-Afrika

Grillet tunfisk med dill og aspargessalat

* 8 grønne asparges

* 8 hvite asparges, skrelt

* 100 gram parmesan

* 80 gram cherrytomater, delt i to

* 1 ss brunt strøsukker

* 3 ss olivenolje

* 100 gram dill, finhakket

* 1 lime, presset

* 800 gram fersk tunfisk i porsjonstykker a 200 gram

* Salt og svart pepper

* Flaksalt

* 1 sitron til servering

Fremgangsmåte: Forvell aspargesene ved å legge dem i kokende, saltet vann i ca 2 minutter. Ta opp aspargesene og avkjøl dem i en bolle med iskaldt vann. Høvle parmesanen grovt. Fordel tomatene i en ildfast form. Dryss over strøsukker og drypp over 1 ss olivenolje. Rist tomatene forsiktig i stekeovnen ved 150 grader i ca åtte minutter. Bland asparges, dill og parmesan. Hell limejuice og 2 ss olivenolje over. Grill tunfisken i en varm grillpanne i ca 2 minutter på hver side (fiskestykkene skal helst ha en rå kjerne i midten) Dryss over salt og pepper. Anrett aspargessalat og tomater på porsjonstallerkener. Topp med grillet tunfisk. Dryss over litt flaksalt og server med en sitronskive.

Vinforslag: Reyneke Sauvignon Blanc (169 kroner, Vinmonopolet) eller Robertson Chardonnay (102 kroner, Vinmonopolet)

Lammekoteletter og baconpakket kudu på grillen

Det er lite sannsynlig at du får kudu her i løpet av sommeren, men prøv med andre fileter som hjorte- eller reinsdyrfilet. Pakk inn og grill til baconet er godt stekt, la kjøttet hvile i ca 10 minutter før du skjærer det opp i skiver. Lammekotelettene marineres og pensles under grillingen.

Vinforslag: Mullineux Syrah (218 kroner, Vinmonopolet) eller Robertson Cabernet Sauvignon(102 kroner, Vinmonopolet)

Marinade til kjøtt på grillen

Lær deg kunsten å marinere. Det er enkelt hvis du kan de grunnleggende prinsippene, og det er bare fantasien som setter grenser. Grønnsaker trenger bare kort tid for å trekke til seg smak. Kjøtt kan du med fordel marinere over natten, mens kylling kan marineres i flere dager. Fisk trenger kortere tid, maks et par timer.

Kjøtt, fisk og kylling kan du med fordel marinere i plastposer i kjøleskapet. Press luften ut av posen før du knytter den sammen.

* 1 finhakket løk

* ½ dl olivenolje

* 2 dl rødvin

* 2 dl villa farris

* 2 laubærblad

* 2 ss fruktchutney

* 1 dl finhakkede urter

* 1 krm svarte pepperkorn

* 2 pressede fedd hvitløk

* 1 ss honning

* 1 presset sitron

* 1 krm salt

Fremgangsmåte: Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle. Legg det rå kjøttet i marinaden og la det marinere i minst en halvtime. Grill kjøttet og bruk resten av marinaden til å pensle kjøttet med.

Serveres med grillede grønnsaker. Paprika, sukkererter, vårløk, maiskolber, squash og aubergine er grønnsaker som egner seg på grillen.

Lag enten grillspyd av grønnsakene eller pakk dem inn i folie og legg på grillen. Legg gjerne på en smørklatt og friske urter, som for eksempel timian.

Vinforslag: Barista Coffee Pinotage (130 kroner, Vinmonopolet) eller Robertson Cabernet Sauvignon Bag-in-Box (359 kroner, Vinmonopolet)

Pressemelding

Powered by Labrador CMS