Åse Kringlebotn1

Flere unge vil spise sunt

Unge er langt mer opptatt av å spise sunt nå enn for bare få år siden, viser stor undersøkelse. På seks år har andelen unge mellom 15 og 24 som sier de er interessert i et helseriktig kosthold økt fra 33 til 52 prosent, viser undersøkelsen Norske Spisefakta fra Synovate.

Publisert

– Det er gledelig og viktig at flere unge nå ønsker å spise helseriktig, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.(Foto: OEK)

– Det er gledelig og viktig at flere unge nå ønsker å spise helseriktig. Vi får håpe at dette fortsetter og at de forstår at sunn mat også betyr noe for livskvaliteten på kort sikt. At det ikke bare er noe som gjelder gamlinger som er redd for å spise seg til sykdom, sier informasjonssjef og ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

For hele befolkningen under ett svarer 56 prosent at de vil spise sunt, det samme som i 2007. Det er blant de unge holdningene til helseriktig kosthold øker.

Glad i kjøtt

Norske Spisefakta kartlegger også hva slags mat nordmenn oppfatter som sunn.

– Nær ni av ti mener kylling er sunt og magert. Kunnskapen om at renskåret svinekjøtt og kyllingfilet er sunn mat, er høy, og den øker, sier seniorkonsulent John Spilling i Synovate.

Kjøtt fra storfe kommer noe dårligere ut når folk skal vurdere sunnheten.

– Men når det gjelder smak, er storfekjøtt helt på topp. Hele syv av ti nordmenn sier storfe har spesielt god smak, sier han.

I gjennomsnitt spiser vi tre middager med kjøtt som hovedingrediens hver uke, ifølge Spisefakta-undersøkelsen.

– Vi er glad i kjøtt, og det store flertallet i befolkningen sier de ikke er redd for å spise for mye kjøtt. Fett og sukker er det vi frykter mest, sier John Spilling. Kun 13 prosent sier de helst ikke vil spise for mye kjøtt.

Fett tilbehør kan ødelegge

– Rent kjøtt er mager og sunn mat. Selv en biff inneholder under fire prosent fett, mens de magreste kjøttstykkene fra kylling, kalkun og svin bare har en fettprosent på én til to, sier Åse Kringlebotn i MatPrat.

Mange spiser magert kjøtt til middag for å holde en sunn linje. Likevel blir ofte middagen den reneste kaloribomben, uten at vi er klar over det.

– Det hjelper lite at kjøttet er magert hvis det serveres med fete sauser, nudler, kokosmelk eller salat dynget ned av olje.

Lar seg lure

Mange tror de gjør sunne valg når de bruker matolje og at olje nærmest kan brukes i ubegrenset mengde, i stekepanne så vel som på salaten.

– Det de kanskje ikke er klar over, er at olje er 100 prosent fett og øker kaloriinnholdet i retten svært mye, sier hun.

Rent kjøtt har et svært høyt innhold av næringsstoffer, blant annet protein av høy biologisk verdi, alle vitaminer i B-gruppen, pluss viktige mineraler og sporstoffer, som sink, selen og jern.

– Spiser vi riktig type kjøtt, som er det renskårne eller ubearbeidede kjøttet, er det et klokt middagsvalg. Rent kjøtt og masse grønnsaker er en god oppskrift for å gi kroppen det den trenger og unngå tomme kalorier, sier Åse Kringlebotn og forteller at Matprat.no nå har over 300 oppskrifter på sunne retter.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS