Mat360 skoleelever skolemat

Krise på skolekjøkkenet

Sju av ti lærere som underviser i norske skolekjøkken mangler kompetanse i faget mat og helse. Vi risikerer at ungdom ikke lærer å lage mat, mener Norges siste husstellærere. Høgskole- og universitetslærere i Landslaget for mat og helse i skolen (LMHS) har nå sendt en bekymringsmelding til statsrådene Kristin Halvorsen og Tora Aasland.

Publisert

Illustrasjonsfoto. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre (Odd H. Vanebo)

– Vi krever at lærere skal ha formell kompetanse for å undervise i faget. Mat og helse ble introdusert som et nytt fag i grunnskolen i 2006, men ennå finnes det ingen skikkelig veiledning for faget, sier leder Inger Lise Fevang Jensen i LMHS.

Ifølge Statistisk sentralbyrå mangler nå minst 70 prosent av lærerne på skolekjøkkenet faglig bakgrunn.

Lærere kan ikke lage mat

– Det er ingen tvil om at Mat og helse blir nedprioritert. I dag utdannes kun 70-80 studenter i året med 60 poeng i faget til landets 3000 skoler, sier Fevang Jensen.

Regner man med alle lærerstudenter som er innom faget, vil kun hver tiende skole i Norge få en faglærer som har noen som helst kunnskap om faget.

– Situasjonen er faktisk slik at for eksempel en gymlærer med null erfaring i matlaging kan bli satt til å undervise i mat og helse.

Skoleansvarlig Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og kjøtt underviser lærerstudenter over hele landet i matfag, og hun sier undervisningen må tilpasses studenter som selv bare kan enkel matlaging.

– Det samme er tilfelle for læremateriellet vi lager for grunnskolen. Vi må legge oss på et veldig elementært nivå for at mange lærere skal kunne gjennomføre undervisningen.

– Faget må oppgraderes

Tidligere ble det utdannet egne faglærere i husstell, men det er det helt slutt på nå, og de fleste av disse lærerne er nå pensjonister.

– Folk flest er interessert i mat, og vil gjerne spise sunt. Men vi har et økende overvektsproblem, så den faglige nøden står i grell kontrast til regjeringens politikk for å få oss til å spise sunnere, sier Inger Lise Fevang Jensen.

Hun mener Helsedirektoratet burde være en sterkere pådriver, men sier Kunnskapsdepartementet har det endelige ansvaret for at faget ikke smuldrer bort.

– Vi håper faget vil få en oppgradering som også innebærer flere timer og større budsjetter til matinnkjøp.

Faglærene, som underviser lærerstudenter i Mat og helse, er også alvorlig bekymret for at ingen i Kunnskapsdepartementet eller Utdanningsdirektoratet kun har dette faget som arbeidsfelt.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS