Salmalaks Bremnes nett
Salmalaks Bremnes nett

Salma selger Bergen til Paris

En drøy påstand vil kanskje reiselivsfolket si, men for Gro Høeg fra Bergen er det et uomtvistelig faktum. Høeg med en 20 år lang karriere som internasjonal pressesjef i Citroën i Frankrike snakker varmt om norsk laks og Bergen i samme åndedrag.

Publisert

Illustrasjonsfoto

Høeg kan Frankrike, presse og næringsliv i Paris. Hun har et bredt nettverk fra sin lange karriere i Citroën, og koser seg nå med å promotere et klassisk norsk produkt, nemlig kvalitetslaksen Salma.

Promoterer Bergen og Salma

Hun møter høyinntektsgrupper der hun demonstrerer fiskens kvaliteter i de luksuriøse matmagasinene i den franske hovedstaden. Helt uten direkte oppbacking av Bergens reiselivslag promoterer hun gjerne Bergen i samme slengen.

Folk på handletur vil vite alt om fisken de kjøper, og hva er mer naturlig enn å fortelle om Bergen? The Fjord Capital? Da er det godt mulig at Salma gir velstående franskmenn det puffet de trenger for å ta turen til Bergen og Vestlandets fjorder.

Salma viser eksportveien til Frankrike

– Den norske laksen Salma har vært på det franske markedet i vel et år, og kaprer stadig nye markedsandeler. Målet er å komme opp i et salg på fire tonn i uken i løpet av 2010. Det er Tine som står bak innovasjonen, sammen med Bremnes Seashore på Bømlo. Der har de god erfaring med å vise frem produksjonsprosessen, opplyser opplyser Eidis W. Biehler som er eksportansvarlig i Frankrike, også hun med sterke røtter i Bergen.

Eidis Biehler. (Foto: Morten Holt)

– Vi opplever at franske kunder vil vite alt om Salma, fra klekking til ferdig produkt, både fór og miljøaspektet er viktig. Denne kunnskapen deler vi svært gjerne med forbrukerne, sier hun videre.

Går opp i nedgangstider

– Det har vært en spennende og utradisjonell markedsføring av Salma til et av verdens vanskeligste og mest kresne markeder. Nå er laksen fra Vestlandet i ferd med å lykkes, på tross av generell nedgang i matvarehandelen og finanskrise i Frankrike. Trolig er dette en suksesshistorie om norsk eksport til utlandet som flere vil ønske å lære av, opplyser Biehler.

Fransk delegasjon

I juni var Gro Høeg i Bergen og på Bømlo for å lære mer om Salma, og med seg hadde hun franske kokker og flere journalister fra de store Paris-avisene, som i sommer vil skrive om den norske laksen og Bergens supre kvaliteter for kresne franskmenn.

I juni var en stor fransk delegasjon på besøk i Bergen og på Bremnes.

Deltakere var Nadine Lemoine (L’Hôtellerie Restauration – stort hotell- og restaurantmagasin), Lionel Flageul (Produits de la Mer – sjømatmagasin), Frédéric Mouchon (Le Parisien – lokalavis i Paris-regionen med 200 000 lesere), Carole Amar (Le Parisien – lokalavis i Paris-regionen med 200 000 lesere), Patrick Ruh (Le restaurant Palais Royal, kjøkkensjef på stor Art Deco restauant ved Louvre) og Gro Høeg (Salma France)

Powered by Labrador CMS