Ægir Bryggeri
Ægir Bryggeri

Vi er nysgjerrige på nisjeøl

Blant de 30 norske øl- og brusprodusentene på nettstedet Drikkeglede.no, er interessen størst for de minste. Drikkeglede.no er nettstedet til Bryggeri- og Drikkevareforeningen, og målet er at det skal bli landets viktigste portal for drikkevarer. Siden lanseringen i juni har over 10 000 vært innom for å lese om norske drikkevarer.

Publisert

Ekteparet Evan Lewis og Aud Melås driver Ægir Bryggeri, helt innerst i Sognefjorden. De topper lista over Norges mest populære bryggerier. (Foto: Thor Brødreskift)

Overraskende nok er det mikrobryggeriene som fenger flest. Målt i antall søk ligger Ægir Bryggeri på førsteplass, tett fulgt av Nøgne Ø i Grimstad.

– Dette er en uhøytidelig ranking, og må tolkes deretter. Samtidig viser det at interessen for øl og ølkultur er på kraftig opptur. Det er veldig positivt for hele bransjen, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen til nyhetsbyrået Newswire.

Du kan lese mer om Ægir og ØL i neste nummer av Horeca (nummer 7 2010). Bli abonnent her

Nettopp Ægir og Nøgne Ø er to bryggerier som i disse tider har eventyrlig suksess på det norske markedet.

"

- Interessen for øl og ølkultur er på kraftig opptur. Det er veldig positivt for hele bransjen, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. (Foto: Morten Holt)

Fornyelse viktig

Landets desidert største bryggerikonsern, Ringnes, havner på en beskjeden femteplass, mens Coca-Cola er nede på en åttendeplass. Flere av de andre større produsentene havner også et stykke ned på listen.

Nome forklarer det slik:

– Det vil alltid være størst interesse for det nye og spesielle, men ingen kan ta fra Ringnes og Coca-Cola at de leverer de mest kjøpte og populære drikkene i Norge. Samtidig er det en tankevekker for de store, de må hele tiden fornye seg.

Lokal lojalitet

Oskar Sylte Mineralvannfabrikk i Molde er mest kjent som leverandør av pærebrus til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. De kaprer tredjeplassen, tett fulgt av Aass Bryggeri.

– Det handler om lokal identitet. Ingen forlater Romsdal uten en varig lidenskap for pære- og ananasbrus fra Oskar Sylte. Aass Bryggeri har bygd opp den samme typen lojalitet blant folk i Drammen. Det du drakk som barn eller ungdom, enten det er brus eller øl, følger deg livet ut, sier Petter Nome.

Han mener at bedrifter som klarer å bygge en slik lojalitet kan overleve det meste.

De 20 mest søkte

Her er lista over de 20 mest søkte produsentene:

1. Ægir

2. Nøgne Ø

3. Oskar Sylte Mineralvannfabrikk

4. Aass

5. Ringnes

6. Hansa Borg

7. Lervig Aktiebryggeri

8. Coca-Cola

9. Haandbryggeriet

10. Union Bryggeri

11. Ølve på Egge

12. Klostergården Håndbryggeri

13. Atna Øl

14. Kinn bryggeri

15. Valdres Gardsbryggeri

16. Berentensen Brygghus

17. Macks

18. Gjerberg bryggeri

19. Inderøy Gårdsbryggeri

20. Arendals Bryggeri

Det neste nummeret av Horeca er er stort temanummer om øl, og der vil du også finne en reportasje fra Ægir

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS