MostueLucaPiemonte2
MostueLucaPiemonte2

Kjøper ærverdig vinhus i Piemonte

En gruppe nordmenn og italienere fullbyrdet langfredag kjøpet av vinhuset Nervi i landsbyen Gattinara, nord i Piemonte. Nervi ble grunnlagt i 1906, og var frem til 60-tallet blant Italias mest anerkjente nebbioloprodusenter. De nye eierne vil løfte vinhuset Nervi, såvel som distriktet Gattinara, opp til fordums storhet.

Publisert

Vinmarker i Piemonte i Italia. Bak byen La Morra. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Initiativtaker bak kjøpet er vinentusiast Erling Astrup, som ble imponert over Nervis viner etter flere års arbeid i Italia. Med seg på laget har han Luca de Marchi, Christopher Moestue, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Daniele Dinoia.

Chr. Moestue (til venstre) og Luca de Marchi. (Foto: Privat)

Vinmaker Luca de Marchi er kjent fra det toscanske vinhuset Isole e Olena. For drøyt 10 år siden fant hans familie tilbake til sine røtter i Gattinaras nabodistrikt Lessona, der Luca de Marchi nå driver Proprietá Sperino.

– Klassiske og stedstypiske viner

Christopher Moestue er importør av familien de Marchis viner til Norge gjennom sitt selskap Moestue Grape Selections, og er for øvrig eier av vinmarker i Rhône og Burgund. Sammen går de nå løs på arbeidet med Azienda Vitivinicola Nervi.

– Vi er glade og stolte av å ha fått muligheten til å overta Nervi. Vi ønsker å tilby klassiske og stedstypiske viner, og vil gjerne utfordre den noe syrlige, tanninske og rustikke stilen vi ofte finner i Gattinara. Våre vinmarker kan gi oss viner med eleganse og finesse, sier Christopher Moestue, mannen som også vil sørge for å tilby Nervis viner til norske kunder.

Gattinara

Vinmarken Molsino med Poderi dei Ginepri på toppen. (Foto: Privat)

Gattinara er fra gammelt av kjent som den fremste appellasjonen i nord-Piemonte, og kunne tidligere nyte like stor anseelse som Barolo og Barbaresco.

Nervi var et av de fremste vinhusene i distriktet og produserte rundt 500 000 flasker i året. I etterkrigstiden mistet Gattinara arbeidskraft til industrien i nærliggende Milano og Torino, og vinmarker ble lagt brakk.

Tildelingen av DOCG-status i 1990 markerte begynnelsen på en kvalitetsreform og bidro til et løft av distriktet Gattinara tilbake til dets fortjente status.

Nye Nervi

I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolo. Nye Nervis filosofi er å sørge for at kvaliteten i kjerneproduktet Gattinara DOCG får høyeste prioritet. Gattinara DOCG lanseres i september i årgang 2004.

Det knyttes også særlige forventninger til Nervis fremste vinmark, Molsino. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cru, som på grunn av sin beliggenhet og sandrike porfyrjordsmonn muliggjør viner med mer finesse. Den noe forglemte og litt kjøligere vinmarken Valferana skal også trekkes frem i lyset igjen.

Italienske vinmarker i Piemonte. Vinbyen Barolo skimtes i bakgrunnen i bildet. (Foto: Morten Holt)

Enkeltvinmarksvinene vil bli produsert i begrensede mengder, og utelukkende når kvaliteten gir anledning til det. Cru-betegnelse vil kun brukes for kvaliteter som virkelig fortjener å bli verdsatt spesielt, noe som også reflekteres i husets historie.

Det er dog ikke bare toppvinene som skaper entusiasme blant de nye eierne. Den enkleste vinen fra Nervi bærer navnet Spanna, den lokale betegnelsen for nebbiolodruen, som en honnør til distriktets tradisjon og historie. Til sammen forventes en årlig produksjon på 120 000 flasker.

Veien videre

Veien videre vil innebære investering i bedre vinifikasjonsutstyr og utskifting av de eldste eikeliggere i kjelleren. Store ressurser har blitt lagt ned i drenering og nyplanting i vinmarkene slik at man nå kan fokusere på å forbedre vitikulturen, med blant annet lavere avlinger og bedre vurdering av innhøstingstidspunkt. I løpet av tre år vil Nervi gå over til 100 prosent økologisk produksjon og søke sertifisering for dette.

- Luca blir hands on og ansvarlig for vitikultur og vinifikasjon. Han er sannsynligvis den dyktigste i hele nord-Piemonte i dag på begge feltene, sier Christopher Moestue.

De første vinene som tappes av de nye eierene vil tappes i midten av mai. Luca de Marchi og Christopher Moestue har smakt seg gjennom alle fatene i kjelleren fra 2002, 2004 og 2005, samt hoveddelen av 2009. De setter nå sammen viner som de mener best representerer deres egen fortolkning av nye Nervi og Gattinara.

- Vi samarbeider meget godt og det var aldri noen diskusjon om hvilke elementer som passet best sammen og utgjorde de beste blendene eller vinene. Vi er begge svært godt fornøyd med resultatene, og gleder oss til å få vinene på flasker, sier Moestue.

Vinene

Italia utgjør i dag Nervis kjernemarked. Både dette markedet, så vel som eksportmarkedet vil bli forsterket med det nye eierskapet. Det er allerede interesse for de nye Nervi-vinene fra USA, England, Asia, Benelux og Norge.

Vinene lanseres i Norge og andre eksportmarkeder 1. september i år. Produktporteføljen vil i første omgang utgjøre følgende viner:

Spanna di Nervi, Coste della Sesia DOC 2009

Gattinara DOCG 2005

Gattinara DOCG Vigneto Molsino Riserva 2004

Gattinara DOCG 2004

Gattinara DOCG Vigneto Valferana Riserva 2005

Gattinara DOCG 2002

Gattinara DOCG Vigneto Valferana Riserva 2004*

*bekreftes på et senere tidspunkt

Fra 2012 vil porteføljen utvides med rosévin på 100% nebbiolo, Rosato di Nervi.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS