Wienerpølser

Flere spiser wienerpølser

Det er hard kamp mellom pølsefavorittene, viser en ny oversikt. De senere årene har wiener spist seg inn på erkerivalen grill.

Publisert

Nordmenn flest spiser pølser 27 ganger i året, viser undersøkelser. (Foto: Nortura)

– Den siste tiårsperioden har wiener tettet igjen litt av grillpølsas forsprang. Det skyldes blant annet at wiener har kommet for fullt også i landsdeler som tidligere sverget til grill, sier Tom Skjekkeland, fagansvarlig for pølser i Nortura, morselskapet til Gilde.

I Nord-Norge, Trøndelag og på Vestlandet kom wienerpølsa sent på menyen. Med kjedenes dominans i dagligvarehandelen, er sortimentet blitt likere over hele landet. Store, riksdekkende kampanjer har også bidratt til å åpne flere dører for wienerpølsene.

80 pølser i året - per nordmann

Nå har Nortura målt de siste rundetidene for de to folkefavorittene.

– Grill er fortsatt klart i tet. Forbruket på årsabasis er drøyt 14 000 tonn. Det er 18 prosent mer enn for ti år siden. Wiener selger i underkant av 10 000 tonn, men økningen i samme periode er hele 44 prosent.

Samlet sett tilsvarer forbruket om lag 80 pølser i året per nordmann, sier Skjekkeland.

Annenhver uke

Nordmenn flest spiser pølser 27 ganger i året, ifølge seniorkonsulent John Spilling i Synovate, som er ansvarlig for undersøkelsen Norske Spisefakta.

– Menn spiser pølser noe oftere enn kvinner, og de yngre tar seg oftere et pølsemåltid enn eldre.Småbarnsfamiliene bidrar sterkt til pølseomsetningen her i landet. De bruker mye pølser både til hverdag og fest. Pølsene står jo stadig øverst på bursdagsmenyen. I barnefamiliene spises det pølser 34 ganger i året i gjennomsnitt, sier Spilling.

Regionale forskjeller

Mens wiener er mest populært på Østlandet, står grillpølsa fortsatt sterkest i Midt-Norge. Trondheim er for eksempel en typisk grillpølseby, sier Tom Skjekkeland i Nortura.

– Befolkningen i Midt-Norge utgjør snaut 14 prosent av alle nordmenn, men står for nær 19 prosent av grillpølsevolumet. De som er bosatt i Oppland, Hedmark, Akershus og Østfold utgjør 24 prosent av befolkningen, men står for hele 37 prosent av wienerpølsevolumet, sier Skjekkeland.

Også i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud ligger wienerspisingen over landsgjennomsnittet.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS