Fruktoggrønnsaker

Frukt og grøntforbruket øker kraftig

De siste 10 årene har forbruket av frukt og grønt økt med 20 kilo per nordmann. Vi får nå i oss 112,7 kilo per år. Av dette er 44,2 kilo grønnsaker og 68,5 kilo frukt og bær. – Det er ingen tvil om at økt søkelys på kropp og helse er en viktig årsak til salgsboomen, sier direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Publisert

Illustrasjonsfoto: OFG

– Søkelyset på kropp og helse har ført til at grønnsaker er trendy som aldri før. Forbruket har steget med 20 prosent de siste 10 årene, sier Rebnes.

Positivt med grilling

OFG-sjefen mener at det ikke bare er slik at frukt og grønt blir mer populært rent generelt, det er også klare produkt- og sesongtrender. Nå på sommeren er salat og rå grønnsaker veldig i skuddet. Det er mat som passer sommervarmen og bikinisesongen, og som er lettvint å ta med seg på stranden sammen med grillen.

Rebnes mener også at den økende interessen for grilling slår ut for grønnsakenes del. Nesten alle grønnsaker egner seg på grillen. Noen som mais og paprika kan legges direkte på risten, mens andre som asparges og sukkererter gjerne blir best når de legges i sølvpapir på svak varme.

Avocado er in

– Har du grønnsaker på grillen, trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for at måltidet ikke blir sunt nok, sier Rebnes

Dette tiårets største frukt og grønt-trend er avocado. Nå spiser hver nordmann over 1 kilo i året. Det er fire ganger så mye som for ti år siden.

– Den enorme veksten for avocado henger sammen med texmex-bølgen. Taco er den nye folkeretten og taco blir mye bedre med ekte guacamole, sier Rebnes.

Utviklingen i forbruket av frukt og grønt de siste 10 årene (per nordmann i kilo)

Grønnsaker

2000: 36,7

2005: 40,6

2010: 44,2

Frukt og bær

2000: 54,8

2005: 65,6

2010: 68,5

Totalt:

2000: 91,5

2005: 100,6

2010: 112,6

Kilde: Totaloversikten, frukt og grønnsaker 2000 – 2010.

Pressemelding/NTBinfo

"
Powered by Labrador CMS