Skrei1
Skrei1

Server kjærlighetsfisken skrei på Valentinsdagen

Den er Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Få om noen strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør. Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager på valentinsdagen den 14. februar, skal du velge skrei.

Publisert

Lag kjærlighetsfisken skrei på valentinsdagen 14. februar. (Foto: Studio Dreyer og Hensley/ Norges sjømatråd)

Dette er torsken som akkurat har lagt bak seg mer enn 1000 kilometer barentshav for å treffe sin utkårede på det samme stedet den selv ble unnfanget for minst fem år siden, havområdene i Lofoten og Vesterålen.

Kjærlighetsreisen til Nord-Norge

Skreien serveres nå på alle fat i Norge, slik den tradisjonsrike fisken har vært servert i hundrevis av år. Den er likevel bare en gjest, trofast riktig nok, men den er bare på kjærlighetsreise til Nord-Norge.

Resten av året lever den i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, og ikke før den er minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei til paringslek på dypene utenfor Nord-Norge i disse dager.

Får deg i form

Skreien, gjerne med rognen og leveren som følge, er råvarene som ikke bare uttrykker nøyaktig det du vil fortelle dine kjære på valentinsdagen: Kjærlighet på dypet, trofasthet og utholdenhet. Proppfull av omega 3 for hjertet og vitamin D for skjelettet setter den deg også i form for kvelden.

Fakta om skrei:

• Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover. • Skrei er torsk av den nordøst-arktiske stammen, verdens største torskestamme og regnet for å være en av verdens best forvaltede. • Skreien kan bli opptil 150 centimeter og 40 kilo. • Et måltid skrei gir deg rikelig med proteiner, selen, marine omega 3-fettsyrer, vitamin B12 og vitamin D. • Skrei er en delikatesse som ferskvare, men råvaren er også utgangspunktet for de tradisjonelle produktene klippfisk og tørrfisk.

Oppskriften på et kjærlighetsmåltid for to:

Dette trenger du: 400 g skreifilet1/4 stk sitronsalt og pepperolje Fremgangsmåte: Sett stekeovnen på 180 grader. Skjær skrei i serveringsstykker, press saften av sitron over og krydre lett med salt og pepper. Ha litt olje i en ildfast form, legg fiskestykkene i formen med skinnsiden opp. Stek i ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor tykke fiskestykkene er.

Gulrotpuré

500 g gulrot1-2 ss smør1 ts ingefær, frisk1 ss sitronsaft salt og pepper

Fremgangsmåte: Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, men la det være et noen spiseskjeer igjen. Mos gultøttene i kjelen sammen med smør og revet ingefær. Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Sjysaus

3 ss smør, usaltet1 ss soyasaus1 fedd hvitløkbalsamicoeddik sitronsaft

Framgangsmåte: Smelt usaltet smør i en kjele til det nesten er nøttebrunt. Tilsett soyasaus, finhakket hvitløk, noen dråper balsamicoeddik og sitronsaft.

Tilbehør

1 stk squash salt og pepper

Fremgangsmåte: Del squash på langs i tykke skiver. Stans ut små hjerter og damp dem i litt lettsaltet vann i ca. 2-3 minutter. Server bakt skrei med gulrotmos, soyasjy og dampede squashhjerter.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS