Julian Brady fra Vaskeriet i Bergen var Norges deltaker i World Class. (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Bærekraftig drinker i World Class

Kaitlyn Stewart fra Canada vant i cocktailkonkurransen World Class i Mexico City. Norges deltaker, Julian Brady, fra cocktailbaren Vaskeriet i Bergen, gikk ikke videre fra den innledende runden, men fikk anerkjennelse for sine bærekraftige drinker. Danskenes deltaker kapret sølvet i konkurransen.

Publisert
Kaitlyn Stewart vant World Class 2017. (Foto: World Class)

Brady kan uansett se tilbake på en finale hvor han, sammen med resten av de nordiske bartenderne, satte en innovativ dagsorden.

St. Regis Hotel i Mexico City strekker seg 150 meter mot den blå himmelen, som et såkalt ‘high ball-glass’ på en flat bardisk. Dette luksuriøse hotellet var forrige ukes midtpunkt for den niende finalerunden i verdens største cocktailkonkurranse, World Class, som i år har bærekraftighet som overordnet tema.

Gjennom fire dager konkurrerte verdens 55 mest talentfulle bartendere med sjarm, personlighet og evnen til å skape velsmakende og nyskapende cocktails og selvfølgelig; muligheten til å kunne kalle seg verdens beste.

Norges deltaker, Julian Brady, i aksjon. (Foto: World Class)

Fire drinker

Julian Brady og de andre nordiske deltakerne viste vei. (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Bartenderne fikk flere utfordringer. Den første var Mex-Eco, hvor de skulle lage en både velsmakende og bærekraftig cocktail. Den neste var Signature, hvor det skulle komponeres en cocktail med en personlig historie. Den tredje utfordringen var Heat of the moment, her skulle de skape en drink av lokale mexicanske ingredienser. Til sist kom oppgaven Cocktails at home, der de skulle fremstille en enkel cocktail i et studio-kjøkken, hvor de 55 bartenderne ble kuttet ned til 10. Julian Brady falt av i den første skarpe svingen, men drar fra Margaritaens hjemland med hevet hode.

– Det har vært en morsom og utfordrende opplevelse å være med i World Class- konkurransen, helt fra de første innledende rundene hjemme i Norge, til den gjennomførte og overveldende finaleavslutningen i Mexico City. Selvfølgelig hadde det vært kult hvis jeg hadde kommet litt lengre i konkurransen. Men på den andre siden blir man kun bedre av å konkurrere med noen som er bedre enn seg selv. Jeg tar med meg mange opplevelser og ikke minst ny kunnskap hjem i kjølvannet av denne uken. Noe jeg synes er ganske uvurderlig, sier Julian Brady.

Norden viste vei for bærekraftige cocktails

Med 55 deltakende land er stilen, smakssammensetningene og presentasjonsformene vidt forskjellige fra deltaker til deltaker. Men ifølge dommerpanelet skriver Julian Brady seg inn i en ganske unik nordisk cocktailtradisjon, som har dannet en ramme for hele finalen, og som vi med stor sannsynlighet kun vil komme til å oppleve mer av.

En glad Kaitlyn Stewart etter at seieren var sikret. (Foto: World Class)

– De nordiske landene er generelt utrolig dyktige til å tenke bærekraftig rundt cocktails. De benytter lokale ingredienser, slik at man unngår for store Co2-utslipp, og for eksempel dropper de det klassiske plastsugerøret. Det gjør at både Norge, Danmark, Sverige og Finland har vært godt forberedt til de forskjellige utfordringene i år, uttaler sier Jennifer Le Nechet, vinneren av World Class i fjor, som i år var dommer.

Danmark kom i år på en imponerende andreplass, mens Sveriges deltaker ble nummer sju.

Kaitlyn Stewart med sine fire vinnerdrinker (se oppskrift på drinkene under). (Foto: World Class)

Overrasket og glad vinner

– Jeg er utrolig overrasket og glad. Det har vært en intens uke med tøffe utfordringer mot de dyktigste bartenderne jeg noensinne har møtt. Å komme til finalen var fantastisk i seg selv, men å avslutte uken som vinner er helt vilt. Jeg er så opptatt av tanken på å bruke bedre ingredienser og bedre oppskrifter for å skape enda bedre cocktails, og jeg har elsket hvert et øyeblikk av denne opplevelsen, forteller Stewart.

Under finner du de fire vinnerdrinkene til Kaitlyn Stewart (engelsk versjon)

Mex Eco Cocktail Name: Diced Pineapples

Ingredients

1.5oz Tanqueray No. Ten

A pinch of sea salt flakes

0.75oz of Lime Husk

0.5oz Pineapple Gomme

1oz Pineapple Kasu

0.5oz Junmai Nama Nigori Sake

1 dash of Bittered Sling Lem-Merrikhsh bitters

2 pieces of dehydrated pineapple

A pinch of grated black lime

3 pineapple leaves

Combine all ingredients into a shaker tin. Vigorously shake for 10-12 seconds. Fine strain into chilled recycled pineapple juice can over ice. Garnish with black lime, dehydrated pineapple and pineapple leaves. Serve and enjoy.

Signature Cocktail Name: Spilt Milk

1.5oz Bulleit Rye

0.25oz Son of Vancover Amaretto

0.5oz Milk Liquer

0.5oz Cherry Shrub

A pinch of sea salt flakes

2 Lemon wedes

1 dash of Apricot kernel bitters

1 Lemon twist

1 gingersnap

Combine all ingredients into a shaker tin. Vigorously shake for 10-12 seconds. Fine strain into a mini milk bottle over crushed ice. Garnish with a twist of lemon and a gingersnap cookie. Serve and enjoy.

Heat of the Moment cocktail name: Boy named Sue

1.5oz Johnnie Walker Black Label

0.5oz Campari

1oz Rapid infusion Pimms

Garnishes of Flamed rosemary, charred lemon wheel, pineapple frawns

Combine all ingredients into shaker tin. Vigorously shake for 12 seconds. Fine strain over ice in a Collins glass. Top with soda.

Cocktails at Home Cocktail Name: Detox and Tonic

1.5oz Tequila Don Julio Añejo

4 pieces of pineapple

0.5oz Lemongrass syrup

1tbsp Grated ginger

0.5oz Limejuice

Lemongrass stalks

Lemon wheels

Shake. Glassware: highball.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS