Filip August Bendi (til høyre) vant sølv i Bocuse d'Or 2023. Hans commis (assistent) Leon Haarberg Nilsen (til venstre) ble kåret til den aller beste commisen i samme konkurranse.
Filip August Bendi (til høyre) vant sølv i Bocuse d'Or 2023. Hans commis (assistent) Leon Haarberg Nilsen (til venstre) ble kåret til den aller beste commisen i samme konkurranse.

Bocuse d’Or Europe i Trondheim får millionstøtte

Regjeringen støtter Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim med 6,5 millioner.

Landbruks- og matminister Sandra Borch og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i Trondheim.
Landbruks- og matminister Sandra Borch og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i Trondheim.

Trondheim skal, som den andre norske byen i Norge, arrangere Bocuse d'Or Europe. Det skjer i mars 2024.

Landbruks- og matdepartementet og nærings- og fiskeridepartementet bidrar med til sammen 6,5 millioner kroner i støtte.

Nyheten ble presentert av landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) under et arrangement med Bocuse d’Or og deres samarbeidspartnere på Bakklandet i Trondheim nylig.

Blir en stor kokkefest

– Bocuse d'Or i Trondheim i 2024 blir en stor fest for alle som har et hjerte for god mat og vil se kokkekunst i verdenstoppen. Norge har etablert seg som en matnasjon av internasjonalt format og kjennetegnes ved våre unike kvalitetsråvarer og kokker i verdensklasse. Dette vil vi få vist frem for hele verden disse dagene i mars neste år, uttaler landbruks og matminister Sandra Borch (Sp).

Norge har hevdet seg meget bra

Siden 1987 har Norge deltatt i den globale finalen av Bocuse d´Or i Lyon 17 ganger – med toppresultater.

Se alle resultatene fra Bocuse d’Or og Bocuse d’Or Europe fra 1987 til 2023 her

Senest i januar i år der Filip August Bendi vant sølvmedalje under konkurransen i Lyon.

Bocuse d’Or Europe arrangeres i Trondheim Spektrum 19. og 20. mars 2024. De 10 beste kandidatene i denne konkurransen går videre til den globale finalen i Lyon i 2025.

Les også: Sølv til Filip August Bendi i Bocuse d’Or 2023

– Dette befester Norges rolle som en viktig matnasjon og reisemål. Vi har et unikt utvalg av råvarer fra fjord og jord, og dette blir et fantastisk utstillingsvindu for alt vi har å by på. Trøndelags posisjon som matregion forsterker dette. Bocuse d’Or er også en viktig arena for å styrke rekrutteringen til både råvareproduksjon, måltidsbransjen og reiselivsnæringen. Her finnes det mange muligheter for ungdom som vil jobbe innenfor næringer med gode fremtidsutsikter, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Les alt om Bocuse d’Or her

Støtte til bygging av sterke mat- og reiselivsregioner

Støtten fra landbruks- og matdepartementet er på 4,5 millioner kroner. Det er bevilget gjennom Utviklingsprogrammet for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping, som forvaltes av Innovasjon Norge. Tiltakene som får støtte over programmets omdømmemidler, skal bidra til å bygge Norge som en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Programmet gir også støtte til opplevelser og aktiviteter fra landbruket og reindriften som skal bidra til å utvikle Norge til et attraktivt reisemål.

Nærings- og fiskeridepartementet bidrar med to millioner kroner.

Tilgang på nok og riktig arbeidskraft er den største utfordringen for hele verdikjeden innen mat- og måltidsbransjen.

Bocuse d'Or Europe 2024 må også utnyttes for å markedsføre mat- og måltidsbransjen, og vise ungdom alle de gode mulighetene som finnes til å jobbe innenfor denne bransjen.

Norske kokker og norske råvarer vinner frem i Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er et uoffisielt VM i kokkekunst. Konkurransen arrangeres annet hvert år i Lyon. De deltakende nasjonene kvalifiserer seg til konkurransen ved et nasjonalt uttak i sine respektive land. Det nasjonale uttaket i Norge er konkurransen Årets kokk.

Les også: Disse er klare for Årets kokk 2023, og konkurrerer om å bli Norges deltaker i Bocuse d’Or Europe i Trondheim i mars 2024

I Stavanger i 2008

I 2008 ble det for første gang innført kvalifisering for hver verdensdel før finalen i Lyon. Den europeiske konkurransen den gang ble arrangert i Stavanger, der norske Geir Skeie vant på hjemmebane. Året etter vant han den globale finalen i Lyon.

I 2024 vil 20 europeiske nasjoner delta og kjempe om 10 plasser til VM i Lyon 2025. Norge er, sammen med Frankrike, den mestvinnende nasjonen i Bocuse d’Or så langt i historien.

Trøndelag – en destinasjon for matopplevelser

Trondheim fylkeskommune er i samarbeid med Trondheim kommune og næringsforeningen i trondheimsregionen vertskap for Bocuse d’Or Europe 2024.

Det planlegges en rekke sidearrangementer og aktiviteter både i forkant og i etterkant av konkurransen. I trøndelagsregionen har det blitt arbeidet systematisk over år for å bygge en sterk mat- og reiselivsregion, og arbeidet er godt forankret i regionale og lokale næringsplaner.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS