Sølv til Norge og Filip August Bendi i Bocuse d'Or 2023.
Sølv til Norge og Filip August Bendi i Bocuse d'Or 2023.

Sølv til Norge i Bocuse d'Or 2023

Aldri tidligere i Bocuse-historien har landet som får prisen beste commis, kommet på pallen. Men selv om Leon Haaberg Nilsen ble beste commis, sikret Filip August Bendi og Norge sølv i Bocuse d'Or 2023. Danmark vant, Ungarn endte på tredjeplass.

Sølv til Filip August Bendi i Bocuse d'Or 2023. (Screenshot)
Sølv til Filip August Bendi i Bocuse d'Or 2023. Her intervjues han på podiet. Til venstre president og dommer Sven Erik Renaa, coach Christopher W. Davidsen og commis Leon Haarberg Nilsen. (Screenshot)


Danmark vant med 2076 poeng, Norge på andreplass fikk 1971 poeng, mens Ungarn på bronseplass fikk 1955 poeng. Det er de samme landene som endte på pallen i Europa-utgaven i fjor, men Norge og Ungarn byttet plass.

Deretter fulgte Sverige på fjerdeplass med 1938 poeng, Frankrike på femteplass med 1923 poeng og Finland på sjetteplass med 1880 poeng.

Også «Beste commis» til Norge

Leon Haarberg Nilsen ble kåret til beste commis i Bocuse d'Or 2023.
Leon Haarberg Nilsen ble kåret til beste commis i Bocuse d'Or 2023.

«Beste commis» pleier å være en trøstepremie i Bocuse d'Or. Det var heldigvis ikke tilfelle i år.

Duoen Haarberg Nilsen og Filip Bendi utfyller hverandre helt eksemplarisk i konkurranseboksen, noe som ble belønnet med to priser.

Dette var premiene i Bocuse d'Or 2023

Det norske teamet jubler etter at sølvmedaljen er vunnet i Bocuse d'Or 2023.
Det norske teamet jubler etter at sølvmedaljen er vunnet i Bocuse d'Or 2023.

Gull: Danmark, Brian Mark Hansen

Sølv: Filip August Bendi, Norge

Bronse: Ungarn, Bence Dalnoki

Beste fatrett: Sverige, Jimmi Eriksson

Beste barnemeny/tallerkenrett: Frankrike, Naïs Pirollet

Barnas favorittmeny: Japan, Tomoyuki Ishii

Beste commis: Norge, Leon Haarberg Nilsen

«Social Commitment Award» (sosialt engasjement): Mexico (delt ut for første gang i 2023)

Les også: Danmark vant overlegent

God og ekte mat

– Alt gikk som planlagt, og jeg er usikker på hva vi kunne ha gjort annerledes og bedre. Vi hadde en god dag i boksen. Vi har laget god mat og ekte mat. Oppgavene var morsomme, og vi har kost oss, nytt øyeblikket, smilt og vært positive i konkurranseboksen
– Alt gikk som planlagt, og jeg er usikker på hva vi kunne ha gjort annerledes og bedre. Vi hadde en god dag i boksen. Vi har laget god mat og ekte mat. Oppgavene var morsomme, og vi har kost oss, nytt øyeblikket, smilt og vært positive i konkurranseboksen, sier Filip August Bendi..

– Alt gikk som planlagt, og jeg er usikker på hva vi kunne ha gjort annerledes og bedre. Vi hadde en god dag i boksen. Vi har laget god mat og ekte mat. Oppgavene var morsomme, og vi har kost oss, nytt øyeblikket, smilt og vært positive i konkurranseboksen, sier sølvgutten Filip August Bendi (34).

– Jeg byttet om på rekkefølgen på noe av det jeg skulle gjøre, men det er et slikt spillerom jeg ønsker å ha, slik at det ikke blir for «robotisk», sier Bendi.

Han brukte litt lengre tid enn planlagt da han skulle velge fisken (breiflabben). Det viste seg nemlig at fiskene veide bare 1,5, kilo, mens utgangspunktet var 2 kilo.

Den utgjør en stor forskjell når det gjelder tilberedning. Vi tok den ut på en litt lavere temperatur enn det vi er vant med, men alt i alt gikk alt som planlagt, og fisken ble etter min mening perfekt stekt, forteller Bendi.

Les også: Dette serverte Filip August Bendi i Bocuse d'Or 2023

«Feed the kids»

De tre rettene i barnemenyen som Filip August Bendi serverte i Bocuse d'Or 2023.
De tre rettene i barnemenyen som Filip August Bendi serverte i Bocuse d'Or 2023.

De tre barnerettene («Feed the kids») som Bendi serverte, fikk stor oppmerksomhet.

– Det er en vanskelig, men spennende og utfordrende oppgave. Noen barn liker og spiser alt, andre spiser bare pasta og ketsjup. Men vi regnet med at de barna som ble satt i «juryen» er barn som var åpne for alle slags smaker, og vi lagde barnemat for voksne ganer – som barn skal få lyst til å smake på, sier Bendi.

Les også Barnemat på Bocuse d’Or-menyen

Lang ferd mot Lyon

Filip August Bendi i aksjon i Bocuse d'Or 2023 i Lyon.
Filip August Bendi i aksjon i Bocuse d'Or 2023 i Lyon.

Filip August Bendi har hatt en lang reise mot Bocuse d’Or. Han var commis for Gunnar Hvarnes i Bocuse d’Or Europe i Geneve i 2010 (sølv) og i Bocuse d’Or i Lyon i 2011 (bronse).

Filip August Bendi smilte og koste seg i konkurranseboksen i Lyon
Filip August Bendi smilte og koste seg i konkurranseboksen i Lyon.

Siden forsøkte han seg i Årets kokk (kvalifisering til Bocuse d’Or, der vinneren blir Norges deltaker de to neste årene) både i 2017 og 2019 uten å vinne, men i 2021 vant han endelig, og drømmen om å delta i Bocuse d’Or gikk i oppfyllelse.

I fjor deltok han i den europeiske utgaven, Bocuse d’Or Europe 2022 i Ungarn, der det ble en bronsemedalje. I den konkurransen deltok alle de europeiske kokkene som også var med i Bocuse d’Or 2023.

Som nyutdannet kokk fikk Bend innpass hos Noma, der han arbeidet ett år. Derfra gikk turen til Stockholm og kjøkkenet til Mathias Dahlgren på Matbaren. Her ble Bendi værende i tre år, før han endte på restaurant Daniel i New York ett år.

Arbeidserfaringen tok han med hjem til Norge, hvor han ble kjøkkensjef på NB Sørensens Annen Etage i Stavanger. Siden 2018 har han arbeidet som kreativ utvikler ved Thon Hotels i Oslo.

Les også: Medaljestatistikk; Norge har nå 13 medaljer i Bocuse d'Or og 8 medaljer i Bocuse d'Or Europe

Det norske laget i Bocuse d'Or 2023

Norsk sølvjubel i Lyon.
Norsk sølvjubel i Lyon.

Foruten Bendi, har Leon Haarberg Nilsen vært commis (assistent) inne i konkurranseboksen, og tidligere Bocuse d’Or-deltaker Christopher W. Davidsen har vært coach. Coachen kan ikke berøre noe inne i boksen, men kun komme med råd og vink utenfra.

Leon Haarberg Nilsen med commis-prisen i Bocuse d'Or 2023. Til høyre Filip August Bendi, som var storfornøyd med assistentens innsats i konkurransen.
Leon Haarberg Nilsen med commis-prisen i Bocuse d'Or 2023. Til høyre Filip August Bendi, som var storfornøyd med assistentens innsats i konkurransen.

Og som nevnt, Leon Haarberg Nilsen imponerte juryen såpass, at han ble kåret til den beste commis i konkurransen.

Sven Erik Renaa har vært Norges president og dommer i Bocuse d’Or 2023.

Det har vært to fantastiske dager med meget god stemning og fantastiske retter, men nå føler jeg meg litt mett – spesielt etter å ha spist 72 retter med gresskar i løpet av to dager, sier en smilende Renaa, som legger til at Norge og Filip August Bendi leverte på aller høyeste nivå i konkurransen.

I tillegg til de nevnte, har laget hatt mange andre støttespillere med på laget mot sølvmedaljen i Lyon. Se bilde av dem under.

Saken fortsetter under bildet

Hele teamet som har arbeide sammen mot Filip August Bendis sølv i Bocuse d*Or 2023.
Hele teamet som har arbeidet sammen mot Filip August Bendis sølv i Bocuse d'Or 2023.

Bocuse d’Or Europe i Trondheim neste år

Norsk, dansk og ungarsk palljubel i Bocuse d'Or 2023. Neste år kommer den europeiske utgaven av konkurransen til Norge og Trondheim.
Norsk, dansk og ungarsk palljubel i Bocuse d'Or 2023. Neste år kommer den europeiske utgaven av konkurransen til Norge og Trondheim.

Neste år kommer Bocuse d’Or-sirkuset til Norge når Bocuse d’Or Europe arrangeres i Trondheim 19. og 20. mars.

Hvem som blir Norges deltaker de to neste Bocuse-konkurransene blir avgjort i Årets kokk, som arrangeres høsten 2023.

Geir Skeie blir president og Norges dommer i Bocuse d'Or 2024 i Trondheim og i Bocuse d'Or i Lyon i 2025.

Les også: Datoene for Bocuse d’Or Europe 2024 er klare

Les også: Hvem blir Norges deltaker på hjemmebane i Bocuse d’Or Europe 2024

Les også: Storfornøyd Bendi: – Tror på gull!

Les også: Endelig er det Bendis tur i Bocuse d'Or

Les også: Klare for Lyon og Bocuse d’Or 2023

Les også: Bronse til Bendi i Bocuse d’Or Europe 2022

Les også: Commis; en unik mulighet for unge kokketalenter

Les også: Fra commis til Bocuse d’Or-deltaker

Les også: Norge hadde den nest beste tallerkenretten

Les også: Prosjektleder for Bocuse d’Or Europe 2024

Les alt om Bocuse d’Or her


Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon.

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon.

Teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

Norges Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, fire sølv og fire bronsemedaljer i de verdensfinalene de har deltatt i siden starten 1987.

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS