Svein Jæger Hansen. (Foto: Leif Karstensen)
Svein Jæger Hansen. (Foto: Leif Karstensen)

Scandic-kokk med villmarkskokebok

Nordlandskokken Svein Jæger Hansen skal utgi en villmarkskokebok på over 200 sider. – Jeg vil inspirere folk til å lage spennende mat på tur med råvarer fra naturen, sier Jæger Hansen.

Publisert
Villmarksmat med Svein Jæger Hansen. (Foto: Andreas Drage)
Villmarksmat med Svein Jæger Hansen. (Foto: Andreas Drage)

Svein Jæger Hansen regnes som en av Norges fremste «villmarkskokker», og ble «landskjent» da datteren Malin filmet hans spesielle måte å fiske på i 2016. Filmsnutten er sett over fem millioner ganger.

Se filmen av den spektakulære fiskefangsten her

Svein Jæger Hansens villmarkskokebok skal gis ut av Egmont. (Foto: Svein Jæger Hansen)
Svein Jæger Hansens villmarkskokebok skal gis ut av Egmont. (Foto: Svein Jæger Hansen)

Viltoppskrifter

– Jeg er svært glad for at et nasjonalt forlag som Egmont Publishing AS vil gi ut en villmarkskokebok med over hundre av mine beste viltoppskrifter. Det er gøy at de satser på en sånn bok også. Alt trenger ikke handle om bloggere! sier Svein Jæger Hansen, som er kjøkkensjef ved Scandic Meyergården Hotel.

– Dette blir en bok med noe av villmarksmaten jeg har laget gjennom flere år på turer. Det blir retter med elg, rein, rådyr, hjort, hare, storfugl, rype og skalldyr/sjømat, opplyser Svein Jæger Hansen.

Med på «boklaget» er Vi Menn-journalist Peter Nagy, en av Norges beste naturfotografer Roger Brendhagen, jegeren Christoffer Klausen og matfotografene Eva Brænd og Esten Borgos.

– Det er planlagt utgivelse av «Villmarkskokeboken» høsten 2019, melder Jæger Hansen.

Foto: Peter Nagy
Foto: Peter Nagy

Les også: Villmarkskokken markerer seg

Lage mat ute

Jæger Hansen er opptatt av helheten når det gjelder mat. Alle oppskriftene er laget sånn at man kan tilberede dem utendørs over et stormkjøkken, et bål eller en gassbrenner. I forbindelse med turene ut i marka for å lage mat, har han hatt med seg noe i sekken som ikke alle bærer på.

Rein er favoritten. (Foto: Roger Brendhagen)
Rein er favoritten. (Foto: Roger Brendhagen)

– Jeg har tatt med meg tallerkner i porselen. Det setter en ekstra spiss på måltidet å servere maten på en delikat måte, sier han.

Les også: Svein Jæger Hansen lanserer villmarksakevitt

Rein er favoritten

Den entusiastiske nordlandskokken ble utnevnt til «Reinsdyrkokken» i 2017 av landbruks- og matminister Jon Georg Dale og leder av NRL, Ellinor Jåma, han har vært «Årets Dyrskukokk» i flere år, og har arbeidet som kokk og kjøkkensjef på Scandic Meyergården Hotel i Mo i Rana i 25 år.

– I boken vil du finne retter med elg, rein, rådyr, hjort, hare (bildet), storfugl, rype og skalldyr/sjømat, opplyser Svein Jæger Hansen. (Foto: Peter Nagy)
– I boken vil du finne retter med elg, rein, rådyr, hjort, hare (bildet), storfugl, rype og skalldyr/sjømat, opplyser Svein Jæger Hansen. (Foto: Peter Nagy)

Reinsdyrkjøtt er favoritten.

– Kjøtt fra dette dyret åpner for mange spennende matmuligheter. Men boka handler om mye mer enn matretter med rein. Det er oppskrifter med basis i rype. rådyr, elg, hare og storfugl, samt fisk, spesielt røye og ørret, sier han.

Les også: Svein Jæger Hansen ble Reinsdyrkokken 2017

Villmarksmat på menyen. (Foto: Roger Brendhagen)
Villmarksmat på menyen. (Foto: Roger Brendhagen)

Spalte i Vi Menn

Jæger Hansen holder årlig kurs og foredrag om råvarer som er høstet fra naturen. I flere år har han også vært viltgrillkokk i Vi Menn, og han har levert oppskrifter basert på mat fra naturen til bladene Villmarksliv og Vi Menn i en årrekke.

Formatmessig vil den nye boken bli som Polarsirkelmat (25 x 28 centimeter), som ble utgitt før jul i 2007. Det blir mange naturbilder. De fleste er tatt på Helgeland. Det er her jeg har gått på jaktturer og skutt hare, rype og elg, sier villmarkskokken som hytte på Børgefjell.

Les mer om Polarsirkelmat i en tidligere publisert artikkel her

Skal inspirere

I «Villmarkskokeboken» får du Jæger Hansens beste oppskrifter samlet mellom to permer. Kokeboken er laget for å inspirere jegere, fiskere og naturinteresserte til å høste av råvarene vi har levd av i generasjoner.

«I boken får du også gode råd til hvordan man tar vare på råvarene fra naturen, hele veien fra «jord til bord». Boken er også spekket med utrolige mat- og naturbilder – ofte i skjønn forening. Men like viktig er «matpraten – de gode historiene. De får du også i «Villmarkskokeboka»», heter det i teaseren fra Egmont.

Les også: Lanserer Helgelandsbrødet med kongsgress

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS