Simon Zimmermann (til venstre) sammen med Philipp Wittmann. (Foto: Jørn G. Broll)

Sommelier-vinner med egen vin

Ett år etter triumfen i fjorårets vinkelner-NM, lanserer Simon Zimmermann sin helt egen vin – laget i samarbeid med Philipp Wittmann.

Publisert
Simon Zimmermann i vinkjelleren hos Weingut Wittmann sammen med Philipp Wittmann. (Foto: Jørn G. Broll)

Etter en nervepirrende finaleinnspurt i Norsk Vinkelnermesterskap 2017, som ble arrangert på Latter 5. februar i fjor, var det en gledesstrålende Simon Zimmermann fra restaurant Happolati som til slutt trakk det lengste strået og gikk av med seieren.

I tillegg til heder, ære og ikke minst deltakerbillett til vinkelner-VM i Belgia neste år, var hovedpremien å lage vin sammen med Philipp Wittmann.

I april i fjor reiste Zimmermann derfor ned til Westhofen i Rheinhessen, og resultatet av oppholdet har blitt legendarisk.

Les også: Simon Zimmermann vant NM for vinkelnere i 2017

Les også: Zimmermann vant NM for vinkelnere i 2015

Les også: Simon Zimmermann vant nordisk mesterskap for vinkelnere i 2013

Simon Zimmermann skuer utover vinmarken til Weingut Wittmann. (Foto: Jørn G. Broll)

Deklassifisert GG

Zimmermanns vin er laget av druer fra 2016-årgangen i Grosse Lage-vinmarken Brunnenhäuschen, og er med andre ord en deklassifisert GG.

Wittmann Aus dem Häuschen Riesling Trocken 2016.

Vinmarken er sørvendt og godt ventilert, og med sin beliggenhet på 220 meter over havet, øst for Morstein og ovenfor Steingrube, modner druene langsomt og høstes dermed gjerne en uke senere enn de fleste andre vinmarker i området. Jordsmonnet består av leirholdig mergel med mye kalkstein, og som følge av det høye jerninnholdet har deler av jordsmonnet en rødlig farge, noe som gjør at det også kalles «terra rossa».

– Helt magisk

Zimmermanns jobb var å blende to ulike komponenter fra denne vinmarken for å skape en mest mulig harmonisk vin – og han var heldigvis strålende fornøyd med utgangspunktet. Brunnenhäuschen har i 2016 levert viner med nydelig mineralitet i en slank og elegant stil, ikke minst i Philipps hender.

– Riesling-materialet Philipp fikk til i 2016 var virkelig helt magisk, sier han.

De to fatene som skulle blendes hadde imidlertid hver sine kvaliteter. Mens det ene hadde en eksepsjonelt flott finish, hadde det andre aromatiske egenskaper som det første manglet – og de to fatene kunne dermed potensielt komplettere hverandre på ypperlig vis.

– Resultatet har blitt en perfekt balanse mellom frukt og mineralitet på duft så vel som i munnen, og aromaene fra anslaget og midtpaletten følger med hele veien ut i en fresh og flott finish som binder hele vinen sammen, konstaterer NM-vinneren for vinkelnere.

Berserk i Westhofen

Navnet «Aus dem Häuschen» er et ordspill på vinmarksnavnet, og kan oversettes med å «gå av skaftet» eller «gå berserk», noe som illustreres av tegningen på etiketten, hvor et hustak blåses av en brønn. Om noen skulle være i tvil – Brunnen betyr altså «brønn», mens Häuschen er en hytte eller et lite hus.

– Deklassifisert Brunnenhäuschen finner man ikke mye av markedet, så dette er en spesiell vin på mange måter, sier Philipp Wittmann.

Wittmann Aus dem Häuschen Riesling Trocken 2016 er tilgjengelig i noen få Vinmonopol-butikker til 300 kroner, og finnes dessuten på magnum i bestillingsutvalget til 624 kroner. I tillegg selges den på Oslo-restaurantene Vintage Kitchen, Nemesis og Kontrast, samt Simon Zimmermanns egen arbeidsplass – Happolati.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Simon Zimmermann

Simon jobber til daglig som vinkelner på Oslo-restauranten Happolati, som holder til i de gamle lokalene til stjernerestauranten Ylajali, der han også arbeidet før den ble nedlagt i 2015. 

Zimmermann har konkurrert aktivt i 10 år, og har tidligere vunnet gull i både norsk og nordisk vinkelnermesterskap.

Her kan du følge Simon Zimmermann på Facebook

Weingut Wittmann

Wittmann-familien har laget vin fra vinmarker i de slake bakkene i Westhofen i den sørlige delen av Rheinhessen siden 1663 (minst!), og har vært sertifisert økologisk siden 1990 og biodynamisk siden 2004.

Det merkes godt i deres rene, kjølige, karakterfulle og jordsmonnspregede viner (som aldri inneholder botrytis).

Neste år har Philipp Wittmann 20-årsjubileum som vinmaker, og har siden han overtok vinhuset, ytterligere hevet kvaliteten på vinene mange hakk – noe som blant annet har ført til at den franske vinguiden Gault & Millau i 2014 kåret ham til «Årets vinmaker».

Les mer på Weingutwittman.de.

Moestue Grape Selections

Christopher Moestue etablerte i 1996 Moestue Grape Selections med formål om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet og med en tydelig geografisk signatur fra klassiske europeiske vinland.

Hans evne til å lete seg frem til de beste produktene og produsentene har gjort at selskapet etter hvert har utviklet seg fra et énmannsforetak til Moestue Group, som i dag er landets største privateide vin- og brennevinsselskap og består av totalt sju ulike vinfirmaer i Norge, Sverige og Finland.

Med Christopher Moestue ved roret og en stab av høyt kvalifiserte vinelskere, drives selskapet i dag videre med den samme kompromissløse filosofien og entusiasmen som i den spede starten – bak sykkelstyret på landeveien i Burgund.

Les mer på Moestue.com.

 

Powered by Labrador CMS