Jobbfrukt
Jobbfrukt

Stadig mer jobbfrukt

Forbruket av jobbfrukt har doblet seg på fem år. I Oslo får nå rundt halvparten av bedriftene frukt på døra. Den største leverandøren av frukt til norske arbeidsplasser heter ganske enkelt Jobbfrukt.

Publisert

Sjåfør Asle Einar Nilsen fra Jobbfrukt-bedriften Unikum a/s overleverer dagens kurv til TVNorge-resepsjonen og Marianne Moen i Nydalen i Oslo. (Foto: Espen W. Knutsen)

Bedriften er et landsdekkende samarbeid mellom Bama og 78 leverandørbedrifter rundt om i landet. Jobbfrukt leverer nå 14 000 kurver med frukt hver uke, dobbelt så mye som for fem år siden.

– Hittil i år har vi hatt en vekst på 9,7 prosent sammenlignet med i fjor. Vi har sannsynligvis fortsatt kun sett starten på dette. Frukt på arbeidsplassen blir svært godt mottatt og oppfattes som et ansattgode, sier Sveinung Strand, leder av Jobbfrukt i Bama.

I Oslo har omtrent halvparten av bedriftene levering av frukt. Bama har gjort undersøkelser som viser at ledere i hver tredje bedrift som ikke har leveranser, regner muligheten som interessant.

Lokale bedrifter i hele Norge pakker og leverer Jobbfrukt-kurvene. Bedriftene er såkalte tiltaksbedrifter, som tilrettelegger for arbeidstakere med forskjellige yrkeshemninger. I alt sysselsettes 660 personer landet over.

Vanskelig å kutte

– Når en arbeidsplass først har begynt å få fast fruktleveranse, er det liten aksept blant de ansatte for å kutte det ut, sier Strand.

Bamas jobbfruktsjef får støtte fra en av sine store abonnenter, hovedkontoret til Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

– Frukt på jobben er ikke et tilbud man kutter i. Det blir som å ta morgenkaffen fra folk, sier innkjøpssjef Liv Bente Wasa i KLP. To ganger i uka får hver av de ni etasjene i Bjørvika i Oslo fem fruktkurver hver, levert på døra.

Også frukt- og grøntbransjen fikk merke finanskrisen. Nordmenn spiste mindre frukt og grønt. Men det gjaldt i liten grad leveransene til norske arbeidsplasser.

– Vi kuttet der vi kunne, som i rekvisita. Frukten blir derimot alltid spist opp, så det var ikke aktuelt. Det er nærmest kamp om godene når nye forsyninger er på plass, sier Wasa.

Påfyll

Leverandøren anbefaler å spise frukten som et mellommåltid.

– Gjerne ved halv ti-tiden og tre-tiden. Hver gang du spiser, stiger blodsukkeret, for så å synke fram til du får ny påfyll av ernæring. Går det for lang tid mellom måltidene, blir svingningene i blodsukkeret store, og det er slitsomt for både kropp og hode, sier Sveinung Strand i Bama.

Innkjøpssjefen i KLP tror det er flere måter å se kostnaden for kurvene på.

– Ved å ha små måltider lett tilgjengelig, sparer man i praksis ansattes mange småturer til kiosken for påfyll av et kjapt minimåltid, sier Liv Bente Wasa i KLP.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS