Årgangssardiner8
Årgangssardiner8

Årgangssardiner fra de norske fjordene

Norske årgangssardiner er utvalgte bokser med norske fjordbrislinger fanget på et visst tidspunkt på året. En vellagret og modnet sommerbrisling er rødlig i kjøttet og har en mild smak.

Publisert

Disse årgangssardinene er fanget i Eidfjord 13. oktober 2008 av fiskeskøytene Kvikk 2 og Havørn 2. (Foto: MortenHolt)

I boksen får du opplysninger om når og hvor brislingene er fanget, og også hvilket fartøy som har stått for fangsten.

King Oscar Brand Brisling fanges kun i de norske fjordene i en kort periode på ettersommeren/tidlig høst.

Oppdagelsen

Årsaken til produksjonen er at for noen år tilbake kom en sardinelsker i Stavanger over noen gamle bokser brisling i en kjeller. De hadde ligget der i flere år, og han trodde ikke at de lenger var spiselige.

Men en liten smaksprøve beviste det totalt motsatte; den lange modningsprosessen hadde gjort brislingene til en delikatesse. Konsistensen var helt utmerket.

VSOB

Norsk brisling er full av enzymer som forårsaker en naturlig modningsprosess under og etter hermetisering. En vellagret og modnet sommerbrisling er rødlig i kjøttet og har en mild smak. Den har fått navnet VSOB (Very Superior Old Brisling…), en betegnelse som bare et begrenset antall bokser får hvert år.

Sunne sardiner

Årgangssardiner bør lagres i romtemperatur, og ifølge gammel tradisjon skal boksene vendes to ganger i året, slik at samtlige fisker i boksene modnes jevnt og fint.

Norsk fjordbrisling er anerkjent for sine helt spesielle egenskaper. Den har blant annet et høyere innhold av flerumettede omega-3-fettsyrer enn andre sardiner, og har derfor en gunstig effekt på hjerte, kretsløp og kolesterolinnhold i blodet.

Powered by Labrador CMS