biff
biff

Betaler gjerne for bedre biff

Nordmenn vil ha den beste biffen, selv om de må betale noen kroner ekstra, viser de første salgstallene for en ny type langtidsmørnet kjøtt.

Publisert

Norske matkunder er begeistret for langtidsmørnet biff, ifølge foreløpige salgstall. (Foto: Nordicphotos.no)

– Etter bare fem uker i butikkhyllene har forbrukerne kjøpt over 100 000 kilo langtidsmørnet biff. Interessen for gourmetmat er stor her i landet, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura, morselskapet til Gilde.

På årsbasis regner Nortura med å kunne selge rundt en million kilo av den nye produktserien, selv om prisen ligger i øvre del av markedet for biffkjøtt. Gilde Langtidsmørnet består av ti varianter, med kjøtt som er mørnet i tre uker.

Mørhetsgrad

– En ny teknologi gjør at mørningsprosessen fortsetter i pakken. Kjøttet kommer fra utvalgte norske unge okser og kviger med riktig kjøttfylde. Mørhetsgraden kan avleses på en egen, ny skala på etiketten. Der finner forbrukerne også en skravert tegning som viser hvor på dyret biffen kommer fra, sier Strand.

Bestselgerne etter de første ukene i butikk er langtidsmørnet entrecote, mørbradbiff, ytrefilet og pepperbiff.

Vil ha kvalitet

Mørnings- og modningsprosessen er avgjørende for at smaks- og aromastoffene skal få utvikle seg i kjøttet. Norske forbrukere setter slike kvalitetskriterier stadig høyere, mener mateksperter.

– Nordmenn er blitt mer kvalitetsbevisste når det gjelder råvarer, og for kjøtt er mørningen en avgjørende faktor. Derfor vil det helt sikkert være et marked for egne butikkprodukter av langtidsmørnet biff, sier Jørn Lie, eier av restaurant Gamle Raadhus i Oslo og tidligere medlem av Kokkelandslaget.

Flinkere til å spise rødt

Også i tilberedningen har vaner og preferanser endret seg de senere årene, mener han.

– Tradisjonelt har vi gjennomstekt også det beste kjøttet, og slik sett basert våre kjøkkenvaner på vranglære. Nå er folk mye flinkere til å spise rødere og råere kjøtt. Resultatet blir bedre og mye mer spennende smaksopplevelser, sier Lie.

Riktig kniv

Men også utstyret må være i orden for å få en fullgod biffopplevelse, og der henger nordmenn fortsatt etter, mener Lie.

– Jeg tror fortsatt ikke det er vanlig at bestikkskuffen inneholder et sett gode kjøttkniver. Det må til for å kunne nyte et godt biffmåltid.

Nær halvparten av alle nordmenn spiser biff eller fileter en gang i måneden eller oftere, ifølge tall fra Synovate-undersøkelsen Norske Spisefakta. Drøyt 20 prosent spiser slik mat to ganger i måneden eller mer.

Menn er noe ivrigere biffspisere enn kvinner. I Oslo og på Østlandet står biff på menyen litt hyppigere enn i øvrige landsdeler.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS