Asparges4

Den norske aspargesen er her

På ti år har vi tredoblet forbruket av fersk, grønn asparges. Nå er den norske aspargesen moden.Den norske aspargessesongen varer bare til sankthans. Etterspørselen er større enn produksjonen. Derfor importeres det asparges fra land sør i Europa.

Publisert

Sprø og fersk norsk asparges er anvendelig gourmetmat (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

– Norsk asparges er luksusmat, og dyktige produsenter og kokker har vært fødselshjelpere som har bragt fersk asparges inn i norske hjem, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

For ti år siden spiste vi 579 tonn fersk grønn asparges her i landet. I fjor gikk det unna 1777 tonn. På hver av oss blir det likevel bare litt over 300 gram. I land som Tyskland og Sveits spises det i gjennomsnitt halvannet kilo fersk asparges per innbygger i sesongen.

Sjekk kvaliteten

Tove og Trygve Tvedten med årets første norske asparges (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire).

På Aspargesgården i Tjølling i Vestfold pakkes tusenvis av bunter asparges til butikker og restauranter. Asparges er den grønnsaken som kommer aller først om våren, og det er selve skuddet som stikker opp av bakken som nennsomt høstes for hånd.

– Det er ingen enkel produksjon å drive i Norge. Vi ligger helt i grenseland for hvor langt nord man kan dyrke asparges, men den norske aspargesen blir veldig aromatisk og mild i smaken. Den er sprø og helt fersk når du kjøper den i butikken, sier produsent Trygve Tvedten.

Han gir følgende tips når du skal kjøpe asparges;

– Toppen skal være sammenklemt. Stengelen skal være spenstig og fylt med saft. Sjekk bunnen på stengelen, den skal også være fin og frisk. Er den det, kan du praktisk talt spise hele stilken.Det beste er når den får stå oppreist i kjøleskapet med et fuktig håndkle surret rundt stenglene. Og den bør spises så raskt som mulig.

Anvendelig grønnsak

Fersk asparges kan spises rå i salater, forvelles, grilles, friteres, stekes og kokes. Det er viktig at den ikke blir helt gjennomkokt, men beholder sprøheten. Et par-tre minutters oppkok er nok.

– Asparges er et måltid i seg selv, gjerne med litt salt og olivenolje. Som tilbehør til spekemat og potetsalat er den ypperlig, eller på middagstallerkenen til kjøtt, fisk eller fugl. Asparges er gourmetmat på sitt ypperste, sier Britt Kåsin.

Romerne kultiverte asparges

Aspargesplanten er en staude som lever under jorden i opptil 15 år. Første avling høstes etter to år. Etter hvert vokser røttene seg flere meter lange, og man kan høste fra samme plante i mange år. Den største utfordringen er å holde ugresset unna.

– Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. På grunn av kjølige maidager ble sesongen en uke forsinket i år, sier Trygve Tvedten.

– Plutselig vokser aspargesen med rekordfart, hele 12 centimeter på 24 timer. Da er den moden for innhøsting.

Håndarbeid

Hver eneste stengel skjæres for hånd på jordet. Så kvalitetssorteres stenglene, de vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid.

Asparges er en gammel kulturplante som er dyrket siden romertiden. I dag foregår produksjonen over store deler av verden. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit asparges vokser og høstes under bakken.

–Nå er den norske aspargessesongen her, forsikrer produsent Tvedten.

Newswire

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på Horeca i dag.

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS