ToteneggpakkeriRuch1

Klar med økologisk eggmasse

Økologisk eggmasse, til alt fra bakervarer til eggerøre. Toten Eggpakkeri satser økologisk og upasteurisert, og vil gjerne ha svar på hva kundene ønsker.

Publisert

Toten Eggpakkeri selger sju millioner økologiske egg i året. Daglig leder Ernst Ole Ruch er interessert i å komme opp med flere nye produkter. (Foto: Georg Mathisen)

De begynte som en frisk, liten utfordrer til Prior. Så fikk de innpass med økologiske egg, og nå går Toten Eggpakkeri enda et hakk videre og lanserer økologisk eggmasse.

– Vi har to store bakerier i nærheten av oss, og fersk eggmasse har vi hatt spørsmål om helt siden vi begynte, forteller daglig leder Ernst Ole Ruch.

Upasteurisert

Han satser på samme tankegang som den gangen en håndfull eggprodusenter dro igang eggpakkeriet for åtte år siden. – Utfordringen var å få litt mangfold. Det var egentlig Lars Sponheim som satte igang det hele, den gangen han var landbruksmnister. Vi ønsket å ha et bedre produkt enn det som var ute på markedet da. Det er slik vi tenker nå, også, forteller Ruch.

Derfor er eggpakkeriet først ute med upasteurisert, økologisk masse, og derfor har han presentert planene for en gruppe store kantinekunder, for å spørre hva de ønsker seg. Ikke minst på emballasjefronten:

– Holdbarheten når eggmassen ikke er pasteurisert, er 48 timer. Vi vil gjerne ha en emballasje som gjør at massen er rask å tine, samtidig som vi må tilby størrelser som kundene ønsker, sier sjefen.

Hjørdis

Øko-høna Hjørdis på Toten ble rikskjendis da bonde Haaken Helgestad måtte trøste en strigråtende tv-reporter Christine Koht. Koht var på gårdsbesøk i forbindelse med web-tv-serien «Koht på jordet», der hun skulle fremme økologiske produkter. Mens hun var der, døde en av de 7.000 hønene til Helgestad (som alle heter Hjørdis), mett av dage etter et godt liv.

– Serien har hatt 60.000 unike seere på VGtv, forteller prosjektleder Jarle Torgersen i KSL Matmerk. – Dette er dyrevelferd. Du spiser ikke konvensjonelle egg etter å ha vært på en sånn gård. Ingen av disse produsentene på Toten har antydning til hakking blant hønene. Da er det produsenten det kommer an på, og ikke hønene, ifølge Torgersen.

De økologiske produsentene på Toten leverer sju millioner egg i året. – Storhusholdning hang etter lenge, men nå er det blitt en veldig stor sektor for oss, sier Ernst Ole Ruch.

Eggpakkeriet stopper ikke der. – Vi diskuterer kokte, økologiske egg. Og ellers er vi interesserte i innspill om nye produkter, sier styreleder Knut Solbrækken, som også prøver å finne noen som vil kjøpe hønene etter at de har verpet fra seg.

Powered by Labrador CMS