Kokebøker nett1

Det store bokslippet

Høsten og forvinteren er ofte forbundet med mange bokutgivelser. Her er et knippe kokebøker og andre bøker som kan interessere folk i horecabransjen.

Publisert

Et knippe av kokebøkene som er kommet denne høsten og forvinteren. (Foto: Morten Holt)

Bocuse d’Or-vinner med kokebok

Geir Skeie utklasset konkurrentene i Bocuse d`Or i Lyon i januar i år. I fjor vant han også Bocuse d`Or Europe på hjemmebane i Stavanger. Denne høsten har han også gitt ut sin første kokebok, Fra barndom til Bocuse d’Or.

I boka deler han sine erfaringer og sin kunnskap om mat med andre nordmenn, og tar oss med på en smaksreise fra barndommen sin på Fitjar og fram til Bocuse d`Or.

Boka passer for alle som vil lære å lage bedre mat. Den er nemlig bygd opp på en måte som gjør at oppskriftene er tilpasset både barn og ambisiøse hobbykokker, avhengig av hvilken del av boken de bruker. Boken er på mange måter en hyllest til gode, gamle, norske mattradisjoner

Geir Skeie revitaliserer bestemors gamle oppskrifter og mattradisjonene på Fitjar, og Vestlandet får naturlig nok en stor plass i boka. Samtidig gir boka oss et unikt innblikk i stor kokkekunst.

Antall sider:192

Forlag: Skeie Metro Forlag

Pris: 399 kroner

Webside: www.geirskeie.no

Fra det norske kjøkkens historie

Tidligere denne høsten ga en av de absolutte nestorene i det norske restaurantkjøkkenet, nå 81-årige Arvid Skogseth (Årets kjøkkensjef i 1985), ut boka Fra det norske kjøkkens historie.

Boka gir deg spennende glimt av den norske mathistorien, fra forhistoriens kokegroper og jegerkultur, via middelalderens eller barokkens glemte tradisjoner og den gradvise utviklingen av det profesjonelle kjøkkenet i Norge på 1800- og 1900-tallet, frem til norske kokketriumfer i dagens verden. Boken viser hvordan den norske matkulturen har utviklet seg i stadig samspill mellom nært og fjernt, lokalt og internasjonalt, i jakten på stadig nye smaker, løsninger og praktiske grep

Skogseth er best som hovedmannen bak grytene på 3 Kokker på Lapsetorget i Oslo på 1970-tallet. På den legendariske restauranten introduserte han og Hroar Dege ny, fransk kokekunst for måpende gjester i 1969. Eyvind Hellstrøm og Lars Erik Underthun var blant lærlingene som siden har løftet norsk kokekunst videre, og de igjen har selv hatt de fleste senere stjernekokker under sine vinger.

Antall sider: 300

Forlag: Forlaget Press

Pris: 399 kroner

Verdens klassiske øltyper

Gustav Jørgensen har skrevet boka Verdens klassiske øltyper. Her med et av de nye type ølglassene som er utviklet av Aass Bryggeri/Gustav Jørgensen og Kari Ulleberg.

Øl er mer enn pils. Det understreker den nya ølboka Verdens klassiske øltyper ettertrykkelig. Den beskriver et 40-tall forskjellige øltyper fra hele verden. Det er forfatteren og ølkjenneren Gustav Jørgensen som står bak den nye boka.

Jørgensen, som kommer fra Drammen, har i en årrekke skrevet om øl i magasinet Rødt & Hvitt, samt i andre magasiner og tidsskrifter. Han er også aktiv i ølsmakinger og som ølkåsør. Han er dessuten første nordmann som er blitt opptatt i British Guild of Beer Writers.

Forfatteren har for øvrig tatt alle bildene som brukes i boka selv.

Forfatteren tar leseren med på en ølreise gjennom historien, fra Plzen, pilsens vugge i Tsjekkia via britiske bryggeritradisjoner og skikker til moderne til levende bryggerimuseer og amerikanske mikrobryggerier.

Alle øltypene som Jørgensen beskriver i boka har sine genuine historie som kan knyttes til samfunnet og den tiden de ble utviklet i.

Verdens klassiske øltyper gir leseren en innføring og økt forståelse for de ulike øltypenes særpreg og karakteristika, noe som også er avgjørende for å finne de rette og gode kombinasjonene med mat.

– Hva øl og mat angår, så gjelder de samme prinsippene som med vin og mat; riktige kombinasjoner vil løfte frem det beste i både mat og drikke, skriver Jørgensen.

Forordet i boka er for øvrig skrevet av Terje Aass i Aass Bryggeri.

Vi anbefaler alle ølinteresserte å ha akkurat denne boka i bokhylla.

Antall sider: 176

Forlag: Bibere Forlag (www.bibere.no eller www.gustavjorgensen.no).

Veiledende pris: 398 kroner

Les mer om Verdens klassiske øltyper her

Øl med kniv og gaffel

Interessen for spesialøl og for øl og mat har vært i kraftig vekst de siste årene. Nå kommer omsider ny litteratur som omhandler dette temaet, på

"

Ny bok om øl og mat, Øl med kniv og gaffel.

linje med bøker om vin og mat. Øl med Kniv og Gaffel er en bok og en nyhet til det norske kjøkken og hotell- og utelivsbransjen.

Boken er den mest omfattende som noen gang er laget i Norge, om kombinasjoner av øl og mat. Her finner du en innføring i ulike øltyper, smaking og servering av øl, samt hvordan vi kan matche øl og mat.

Øl med kniv og gaffel er oversiktelig organisert med ulike emnekapitler, og under emner som eksempelvis øl og skalldyr, øl og rødt kjøtt med mer, følger også et rikt utvalg av oppskrifter med øl i maten. Hver rett følges av drikketips fra butikk og vinmonopol.

Forfatteren, Sigrid Strætkvern, har mer enn 20 års erfaring med øl, og sier hun har skrevet den boken hun selv har savnet.

Strætkvern har tittelen Stemningsskaper, og jobber til daglig med øl og kunnskapsformidling i Ringnes.

Boken, som utgis på Dinamo Forlag, har Strætkvern laget sammen med fotograf Isidor Åstrøm og stylist Monica Bjerkerud Sjølie. Resultatet har blitt både en kokebok og en kosebok, med mye nyttig å lære om øl og mat, heter det i en pressemelding.

Antall sider: 256.

Forlag: Dinamo Forlag

Pris: 398 kroner

Les mer om boka her

Jon Agas smak av Vega

"

Forsiden av den nye kokeboka fra Jon Aga.

Oppskriftene til matkunstnerne Anna og Jon Aga på Vega Havhotell er nå samlet mellom permene i Jon Agas smak av Vega. En kokebok der råvarer fra nærområdet er tatt i bruk, og kombinert med bilder av vakker Nordland-natur er dette blitt en spennende bok

Jon Aga er kjent gjennom TV-serien Vegamat. Siden 2003 har han eid og drevet Vega Havhotell på Vega i Nordland sammen med kona Anna.

I vakre omgivelser med tilgang på ferske råvarer av alle slag, gleder de gjestene sine med utsøkte menyer. Nå deler de oppskriftene med kokebokleseren.

Forlag: Orkana Forlag AS

Pris: 339 kroner

Les mer om Jon Agas smak av Vega her

Tøff mat med Jan Vardøen

Tøff mat – pølser og øl er en hyllest til gjør-det-selv-kulturen, heter det ipressemeldingen som omtaler boka. Det er en bok for deg som setter pris på god, røff mat, ordentlig bayer og godt selskap! Oppskriftene spenner fra enkle smørbrød til flotte gryteretter. Den gir også en grundig innføring på hvordan du kan lage pølser, og hvor enkel og fornøyelig denne prosessen egentlig er. Som tittelen sier får du også i denne boka en innføring i øl, historien om øl og alt det morsomme rundt ølkulturen.

Forfatter Jan Vardøen er blant annet bartender, kokk og musiker, og innehaver av Bar Boca, Hotel Havana, kaffebaren Vespa og restauranten Paradiso på Gründerløkka i Oslo.

Forlag: Cappelen Damm.

Antall sider: 183

Pris: 349 kroner

Elsker deig!

Elsker deig! er Marit Røttingsnes Westlie sitt siste tilskudd på bakebokfronten. Boken inneholder mer enn 60 oppskrifter på deilige brød og annet beslektet bakverk. De fristende bildene i boken står hennes

"

Elsker deig, ny bok. (Foto: Heidi Fjelland)

mann Øystein Westlie for. Boka er full av enkle og mer avanserte brød; brød som ser vanskelige ut, men er enkle; store som små. Altså en bok for både nybegynnere og viderekomne bakere. Her er det brødoppskrifter til alle anledninger.

Vi kan nevne rugbrød med honning og nøtter, havre- og byggbrød, foccacia, karamellisert løkbrød, stjernebrød, meksikansk brød og det er mange, mange flere. Forfatteren er kjent for sin unike evne til å beskrive fremgangsmåtene slik at den som lager maten eller baker brødet i dette tilfelle, alltid får et vellykket resultat. Hennes tydelige og enkle stil gjør at det er lett å følge oppskriftene og få de luftigste og herligste brød. Dette er boken som gjør at du kan imponere alle som får gleden av å spise dine hjemmebakte brød!

Antall sider: 165

Forlag: Cappelen Damm AS

Pris: 349 kroner

Les mer om Elsker deig! her

Sjekk de brø’a!

Han var utvilsomt kreativ da tittelen ble utformet, forfatteren bak boka Sjekk de brø’a!, Tore Belgum. Boka handler om sandwicher, smørbrød, blingser og annen brødmat, i innbydende varianter. Bak den friske tittelen skjuler det seg en mengde oppskrifter og morsomme og avslørende historier. Forfatteren selv er utdannet kokk og har bred restaurantbakgrunn, og driver nå eget cateringfirma og kokketjenesteselskap, Rico Catering Belgum.

Ivar Greftegreff har tatt bildene i boka.

Antall sider: 174

Forlag: Rico Catering Belgum

Pris: 265 kroner

Det søte norske

Sverre Sætre (37), som driver Sverre Sætres Konditori i Oslo og er deltaker på Det Norske Kokkelandslaget har denne høsten gitt boka Det søte norske, tradisjoner fra Sverres nye norske konditori.

I boka har han satt søkelys på fargerike, smakfulle og delikate norske råvarer; frukt, bær, urter og meieriprodukter, som Sætre mener er i verdensklasse hva kvalitet angår.

Boka, som følger årets gang og er delt inn i ulike råvarekapitler, inneholder over 60 oppskrifter på tradisjonelle kaker og desserter med ny vri. Fremst i boka finner du også en råvarealmanakk som viser når på året råvarene er tilgjengelige og på sitt aller beste.

Christian Brun har tatt alle bildene.

Antall sider: 158

Forlag: Cappelen Damm.

Pris: 369 kroner

Kaffe med Tim Wendelboe

Lær å lage fantastisk kaffe med verdensmester i baristakunst, Tim Wendelboe (30).

Er du blant dem som har lyst til å lære mer om kaffe – og som lurer på hvordan du selv skal klare å lage god kaffe hjemme på ditt eget kjøkken? Nå kan du la norges- og verdensmester Tim Wendelboe hjelpe deg. Boka gir deg råd for å få til den beste kaffen, enten det er til et selskap, på kontoret, i friluft eller hjemme ved ditt eget frokostbord.

I Kaffe med Tim Wendelboe får du tips til valg av riktig utstyr, en innføring i ulike tilberednings-metoder og nyttig kunnskap om hvordan du skal velge de beste kaffebønnene. Du får også gode råd om hvordan du skal servere kaffen for å skape de beste kaffeopplevelsene for deg og dine gjester.Wendelboe øser i tillegg av sin kunnskap om kaffe som råvare. Hvordan den dyrkes, videreforedles og importeres til Norge – men også hvorfor enkelte kaffekopper smaker så mye bedre enn andre.

Bakerst i boken byr Sverre Sætre fra Det Norske Kokkelandslaget på noe søtt til kaffen og vi får oppskrifter på drikker med kaffe som ingrediens.

Antall sider: 145

Forlag: Schibsted Forlag.

Pris: 249 kroner

Håndbok i e-markedsføring

Det er liten tvil om at kvaliteten på nettsidene til reiselivsbedrifter i Norge varierer sterkt. Nå er det kommet en ny norsk bok, Håndbok i e-markedsføring for destinasjoner, som skal være et hjelpemiddel. Publikasjonen, som er på over 300 sider, er en praktisk manual for organisasjoner både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå, som ønsker økt kunnskap om e-markedsføring samt håndtere nye Internett-prosjekter på en bedre måte.

En undersøkelse BIT Reiseliv foretok blant et utvalg norske destinasjonsselskap i februar avdekket at de selv mener at både ledelse og styrer mangler kunnskap om ny teknologi og anvendelsen av den. Som et tiltak for å bedre på dette besluttet BIT Reiseliv våren 2009 å oversette Handbook on E-Marketing for Tourism Destinations til norsk.

Boka er utgitt av UNWTO (United Nations World Tourism Organization) og ETC (European Travel Commision), og er den første komplette håndboken i e-markedsføring for destinasjoner.

Bokens forfattere er en gruppe internasjonale fagfolk fra TEAM Tourism Consulting (Peter Varlow, Karin Nijhuis og Roger Carter), og dekker det grunnleggende innen e-markedsføring som nettdesign, søkemotoroptimalisering, sosial nettverksbygging og e-handel.

Den kan leses fra A til Å eller brukes som et oppslagsverk etter hvilke kapitler man har bruk for. Hvert kapittel har også en oppsummerende liste over suksesskriterier.

Webside: www.bitreiseliv.no

Pris: 350 kroner

Styringssystemer for kvalitet,

miljø, HMS og trygg mat

Boka Kvalitetsstyring og internkontroll gir en enkel innføring i styringssystemer for kvalitet, miljø, HMS-internkontroll og andre systemer som er pålagt av myndighetene. Den er laget for de som må kjenne til og lære systematisk kvalitets- og HMS-arbeid, eller annen type internkontroll som myndighetene bestemmer. I små virksomheter kan den fungere som en gjør-det-selv-oppskrift. Den egner seg godt som oppslagsverk, eller til å lese litt her og der om det du lurer på i øyeblikket.

Boka er delt i fire deler. Del en gir en innføring i kvalitetsbegrepet og styringssystemer. Del to utdyper en del sentrale temaer som strategier for kvalitet og styring, standardisering på kvalitetsområdet (ISO 9000) og den historiske utviklingen av kvalitetsstyring. Del tre tar for seg utvikling av systemer i praksis. Del fire er en faktadel med blant annet en fyldig ordliste.

Forlag: Yrkeslitteratur.

Pris: 328 kroner

Matskikker og årstidene - oppskrifter og historie

Forfatterne av denne boka er lærere på restaurant- og matfag og er to matglade jenter som har vært så heldige å få vokse opp i sine mødres og bestemødres kjøkken og fått del i den arven, som de igjen hadde fra sine mødre og bestemødre. Det er denne arven og gleden over matkultur og mattradisjon de vil gi videre til alle som skal bruke boka. Boka egner seg godt til prosjekt til fordypning i temaet norske mattradisjoner.

Forlag: Yrkeslitteratur

Pris: 380 kroner.

Les mer i Horeca nummer 8 2009

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS