Cascina Collina Joar Monstad og Gunvor Lie2
Cascina Collina Joar Monstad og Gunvor Lie2

Norsk Barbera-vin fra Italia

De driver vingård i Piemonte i Italia, og satser utelukkende på det norske vinmarkedet. Nå ønsker Gunvor Lie (50) og Joar Monstad (51) seg også inn på det norske restaurantmarkedet. – Det må da være litt eksklusivt for norske serveringssteder å servere en vin som er laget av nordmenn i Italia, mener Joar Monstad.

Publisert

Barbera d’Asti Cascina Collina Dolore Passionale - 2008. (Foto: Morten Holt)

Sammen med ektefellen Gunvor Lie etablerte Monstad Cascina Collina på en liten høyde utenfor byen Nizza Monferrato i Piemonte i 2005.

I 2006 høstet de sin første vinavling, og snart er den fjerde årgangen av Barbera d’Asti Cascina Collina Dolore Passionale klar for tapping på flaske. Den skal godgjøre seg for lansering neste år.

Vinene er tilgjengelige i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Smaksrik 2007-årgang

Barbera d’Asti Cascina Collina Dolore Passionale 2007 - med Piemontes kjente landskap i bakgrunnen. (Foto: Morten Holt)

– Årgangene har vært veldig forskjellige, avhengig av hvilken værtype vi har hatt. 2007-årgangen er for eksempel blitt veldig smaksrik på grunn av mye sol og lite regn. 2006-årgangen betegnes som en middels fyldig Barbera-vin, forteller Monstad.

– Den er anvendelig, sier Monstad, og utdyper: – Barbera passer til det meste. Lyst og mørkt kjøtt eller for den saks skyld alene. Prøv også 2007-årgangen til torsk og kveite!

Joar Monstad i vinmarka ved vingården Cascina Collina utenfor Nizza Monferrato. (Foto: Morten Holt)

2008-årgangen klar for salg

Denne sommeren var de første flaskene av 2008-årgangen klare, og Horecas medarbeidere fikk muligheten til å smake på dem på vingården i Piemonte.

Og som de foregående årgangene, holder Cascina Collina-vinen en høy standard, og verdt hver eneste av de 140 kronene den koster på polet.

Druene lages på vinstokker som er fra sju-åtte til 60-70 år gamle, for det meste i sørvestvendte hellinger. – Det er der vi får de beste avlingene, sier de to.

Bare Barbera

Gunvor Lie og Joar Monstad utenfor hovedhuset på Cascina Collina i Italia.

All vinen som så langt produseres på gården lages utelukkende på den søte Barbera-druen, som dominerer på vinmarkene like sør for Nizza Monferrato, litt nordøst og øst for de noe mer kjente vinbyene Barolo og Asti.

Joar har hovedansvaret på vinmarkene, og sørger for å redusere avlingene slik at kvaliteten bli god nok, mens Gunvor tar seg av markedsføringen. Det har også hun som har designet etikettene på flaskene, der du finner igjen forbokstavene til gründerne.

Du finner mer informasjon om vinene på Cascina Collinas webside

Du kan lese mer om vinen i Horeca nummer 5 2010

Du kan også lese en større reportasje om vinbøndene Gunvor S. Lie og Joar Monstad i Horeca nummer 6 2010

Bli abonnonent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS