CasilleroDiablo Brut Limari (10)
CasilleroDiablo Brut Limari (10)

Ny årgang, ny blend

De tradisjonelle boblende vinene som Champagne, Cava og Prosecco øker stadig, men Vinmonopolets kunder viser også stor interesse for spennende musserende viner fra nyere vinland som Australia, Sør Afrika, New Zealand og Chile.

Publisert

Casillero del Diablo Brut Reserva fra Chile er en av nykommerne som viser at musserende vin lages med fremragende resultat også sør for ekvator.

Casillero del Diablo Brut Reserva kommer nå med ny årgang (2010) og ny blend (i tillegg til Chardonnay og Pinot Noir) – rett i forkant av jule- og nyttårsfeiringen. Dette er årstiden hvor vi feirer med bobler i glasset og unner oss det lille ekstra.

Den musserende måneden

Desember er desidert den måneden i året hvor det drikkes mest musserende vin.

Foto: Morten Holt

Salgsstatistikken for musserende vin dobles i årets siste måned, men musserende vin har også en hatt en generelt positiv trend i 2011 med 9,9 prosent økning. (Bare rosévin viser større vekst med 17,4 prosents økning). Rødvin ligger 1,1 prosent bak fjoråret, mens hvitvin har en økning med 3,2 prosent.

(Statistikk fra Vinmonopolet; januar - oktober 2011 mot samme periode foregående år)

2010-årgangen

Der 2008 årgangen ble laget på 100 prosent Chardonnaydruer, er 2010 årgangen av Casillero del Diablo Brut Reserva en elegant balansert blend av 85 prosent Chardonnay og 15 prosent Pinot Noir. Druene er håndplukket og 10% av vinen fatfermentert. Vinen modnes så i 6-8 måneder sur lie.

En kjølig friskhet kombinert med god frukt og herlige bobler gir en vin som passer perfekt til fest og høytidelighet.

Limarí Valley

Casillero del Diablo Brut Reserva 2010 kommer fra Limarí Valley, et vinområde langt nord i Chile. Inkaene verdsatte en gang Limarí Valley for dens store forekomster av mineraler og edelstener, i dag gir dette unikt mineralske jordsmonnet grobunn for egenartede viner.

Jorden er pakket med mineraler og solen stråler over 300 døgn i året, samtidig som nærheten til det kjølige Stillehavet med dets Humboldtstrøm, sørger for et klima som allikevel gir et svalt preg og en lang vekstsesong.

Klima og jordsmonn

Druene til Casillero del Diablo Brut Reserva kommer fra vingården San Julian, ikke lengre enn 1,5 mil unna havet. Klimaet i vingården er derfor sterkt preget av Stillehavet og er en kompleks kombinasjon av ørkenlignende tilstander, med under 100mm nedbør i året, og svalt middelhavsklima.

Kalkstein i jordsmonnet gjør vingården enda bedre egnet for Chardonnay og Pinot Noir.

Vinene fra Limarí preges gjerne av en intens fruktighet kombinert med et spennende mineralpreg og en eleganse som er typisk for kjøligere områder.

Casillero del Diablo Brut Reserva 2010

Land/distrikt: Chile/Limari Valley

Produsent: San Julian

Druer: Chardonnay (85 %, Pinot Noir (15 %)

Pris: 105 kroner (Vinmonopolet)

Webside norsk importør: www.conchaytoro.eu

Powered by Labrador CMS