Spellolaøl Røros
Spellolaøl Røros

Spell-Ola seiersøl fra Røros er lansert

”De’ her va’ jaggu mei godt øl du!” var den gjengse kommentaren under verdenslanseringen av Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS sitt første brygg, ”Spell-Ola Seiersøl”, på Kaffestuggu på Røros sist lørdag. Verdenslanseringen var slått sammen med Røroslanseringen av verdensmerket Moods of Norways nye butikk på Røros.

Publisert

Nytt øl fra Røros.

Bak Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS står et knippe ildsjeler med kokk og hotellsjef Mikael Forselius som daglig leder og Petter Gullikstad som styreformann.

Mikael Forselius er en av pådriverne for de nye ølet fra Røros. (Foto: Tom Gustavsen)

Brødrene Dag Aadne og Jørn Ketil Sandbakken representerer kontinuiteten fra Røros Mineralvannfabrikk som eksisterte fra 1900 til 1981. Glåmos Mineralvannfabrikk, med Hans Vintervold i spissen, er også med på eiersiden.

Brygget på Atna

Ølet er brygget på Atna Bryggeris anlegg av bryggerimester Oskar Stenbakken og med Mikael Forselius som smaksdesigner.

Planen er at Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk etter hvert skal lansere nye øltyper, da med vann fra Glåmoskilden, Norges reneste vannkilde.

Ølet i brygget på Atna Bryggeri. (Foto: Morten Holt)

Røroshistorien

Den iøynefallende etiketten er designet av Svein Arne Aspås ved Form til fjells på Røros.

Både dette og sener øltyper brygges og lanseres med røtter i Røroshistorien. Historien bak Spell Ola er i korthet som følger: ”Røros oktober 1670. Folket sulter. Arbeiderne ever Røros Kobberverk har ikke fått lønn på mange år. Spell-Ola, arbeidernes talsmann, må gå til kongen i København igjen, som han gjorde i sommer. Kanskje nytter klagen denne gangen? Men direktøren får nyss i planene. Spell-Ola legges i jern i Mørkstuggu. I sinne omringer arbeiderne direktørens bolig. Arbeiderklasse mot overklasse. Øks mot korde. Etter en kort, men har kamp seirer arbeiderne, som bryter i stykker Mørkstuggu. Spell-Ola befris fra lenkene. Arbeiderne får endelig lønna si”. At lanseringen skjedde nettopp i Kaffestuggu er heller ingen tilfeldighet. Historien forteller at det ble brygget øl nettopp i dette området av Kirkegata i tidligere tider.

Lager

Spell-Ola er et lagerøl (4.7 vol% alkohol), brygget på malt, humle og gjær. Det er ikke filtrert eller pasteurisert og har derfor en rikere smak enn vanlig industriøl.

Gjærrestene på bunnen er nødvendige for at ølet skal ettergjæres på flaske og danne CO2. Ved lagring mørkt og kaldt vil den gode smaken utvikle seg videre.

Tirsdag i Martnan er det duket for en relansering. Da kommer lasskjørerne fra Hedmarken med flere kasser ”Spell Ola” som har vært med på lasset fra Atna bryggeri og skal distribuere til utsalgsstedene på Røros. I første omgang blir dette Røros Hotell, Vertshuset, Kaffestuggu og Sølviks delikatesser AS. Ølet distribueres i 0,33 lliters flasker, men vil også være tilgjengelig på fat på enkelte serveringssteder.

Med dette har Rørosmatkonseptet fått et sårt etterlengtet kortreist drikkefølge, og Røros har fått sitt eget øl.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS