Fra venstre Ørjan Johannessen; Ann Iren Skjemstad og Wenche Røstad, Sykehuset Telemark (2. plass), Anika Aspvik, De 3 stuer Trondheim innovasjonssenter (1. plass), Ola Magne Noren, Toma Facility Services Stavanger (3. plass) og Tine-kokk Pål Jetmundsen. (Foto: Brita Unnerud, Tine)
Fra venstre Ørjan Johannessen; Ann Iren Skjemstad og Wenche Røstad, Sykehuset Telemark (2. plass), Anika Aspvik, De 3 stuer Trondheim innovasjonssenter (1. plass), Ola Magne Noren, Toma Facility Services Stavanger (3. plass) og Tine-kokk Pål Jetmundsen. (Foto: Brita Unnerud, Tine)

Årets matgledebedrift: De 3 Stuer i Trondheim

De 3 Stuer Trondheim innovasjonssenter – ved kjøkkensjef Anika Aspvik og hennes team, er kåret til Årets matgledebedrift 2018. Sølvet gikk til Sykehuset Telemark i Skien, mens Toma Facility Services i Stavanger tok bronse.

Publisert

Fjerdeplassen gikk til de andre finalistene; Læringsverkstedet Hammersborg barnehage AS, (Trondheim), Flesbergtunet Bo- og Servicesenter (Lampeland) og To Rom og Kjøkken (Trondheim).

Årets Matgledebedrift er en tradisjonsrik konkurranse som i år ble arrangert for 11. gang.

Vinneren av Årets matgledebedrift 2018 er De 3 Stuer Trondheim innovasjonssenter. Fra venstre juryleder Ørjan Johannessen, kjøkkensjef for De 3 Stuer Trondheim innovasjonssenter, Anita Askvik og Pål Jetmundsen, jurynmedlem fra Tine. (Foto: Brita Unnerud, Tine)
Vinneren av Årets matgledebedrift 2018 er De 3 Stuer Trondheim innovasjonssenter. Fra venstre juryleder Ørjan Johannessen, kjøkkensjef for De 3 Stuer Trondheim innovasjonssenter, Anita Askvik og Pål Jetmundsen, jurynmedlem fra Tine. (Foto: Brita Unnerud, Tine)

– Lar oss blomstre

– Jeg er veldig stolt av dem jeg jobber sammen med. Jeg er stolt av De 3 Stuer som lar oss være kreative og ha frie tøyler. Og ikke minst har vi flotte gjester som hver dag bygger oss opp og lar oss blomstre. Seieren gir oss et nytt gir, og gir oss ny energi og ny motivasjon til å prøve ut nye ideer. Det at vi er vinner av denne konkurransen viser at vi er på riktig kurs og at vi blir sett. Det gir en veldig god motivasjon for oss alle, sier Anika Aspvik.

– Førsteplassen gir teamet glede til å fortsette og gi matglede og virkelig gi oss et løft. Jeg blir helt rørt til tårer. Dette skal feires, for her har alle like stor ære for seieren, sier Aspvik.

Gode matopplevelser og kreativ tenkning

– Dere representerer alle bedrifter dere kan være stolte av. Det lyser av gode matopplevelser og kreativ tenkning, og fokus på å redusere matsvinn var høyt fremme hos alle, sier juryleder og kokk Ørjan Johannessen, til de seks finalistene.

– Nivået og engasjementet for kokkeyrket bidrar til å videreutvikle bransjen, og gjøre det å være kokk til et spennende yrke med svært mange muligheter, sier han.

Utdrag fra juryens begrunnelse

Her er et lite utdrag fra juryens begrunnelse

«Mye og ekte matglede, kvalitet på kjøkkenet og kvalitet i møte med sine gjester er stikkord som betegner vinneren. Målet er at deres gjester skal oppleve lunsjpausen som et av dagens høydepunkter sammen med sine kolleger – og det synes juryen så absolutt at de har klart. Kokkene får være kreative og nyskapende og skaper variasjon i hva som tilbys gjestene fra uke til uke. All mat er hjemmelaget! Det lukter godt i kantinen, noe som skaper forventningsfulle, sultne gjester. Gjennom motivasjon og jobbrullering blant kokkene, hvor alle kan alt og alle blir hørt, har de skapt et svært godt arbeidsmiljø. De henter inspirasjon fra mange steder – ikke minst fra hverandre, men også som kursdeltagere på Tine Partner-skolen. Kantinen samarbeider tett med videregående skole om «lærlingkandidater», spesielt elever som trenger litt mer oppfølging og hjelp til å komme ut i arbeidslivet. De er opptatt av å redusere salt i maten til sine gjester. De bruker urter og grønnsaker i stedet – noe som er både sunnere og bedre. Kantinen har sterkt fokus på å redusere svinn og de er med på «Kutt Matsvinn 2020».

Matglede for både pasienter og pårørende

Om sølvvinner, Sykehuset Telemark i Skien ved seksjonsleder Wenche Røstad og avdelingsleder for ernæring Ann Iren Skjemstad, sier Johannessen.

– Det handler om å tilby matglede til alle typer mennesker i alle deler av livet, når de kommer på sykehuset. Sykehuset har tro på å skape en matopplevelse slik at de sykeste av de syke spiser og troen på at en pasient i fokus blir fortere frisk er absolutt til stede.

Sykehuset vet at kokk i avdeling gir god pasientbehandling og den beste kvalitet for mat, matglede og servering samt en god samtalepartner. De leverer ut ca. 1500 måltider hver dag til pasientene og til 500 gjester i kantine og konferanse. Så dette er ingen liten bedrift.

Ønsker å øke matlysten til pasientene

Syke mennesker har ofte ikke så god matlyst, så de har gjort noen endringer – med positiv respons. Sykehuset har innført valgfri spisesituasjon, drikkestasjoner og rett mat tilpasset rett gjest. De har testet ut en fristende ernæringstralle på kreftavdelingen og de møter «gjesten» der de er – ofte på rommet sitt. Det er til og med mulig å få seg en «Bailey's» til kaffen – á la TINEs E+® proppet full med kalorier!

Sølvvinneren tenker stort. «Skal du få til noe, må du ha en kongstanke», som Ibsen sa. Du må ha en idé, vilje og det må komme fra hjertet. Den må være forankret til alle som arbeider med ernæring og mat. Du må tro på at det virker. Dette opplever juryen helt klart at stedet har.

«Happy chef makes happy food»

Toma Facility Services Badehusgaten 37 i Stavanger ved «site manager» Ola Magne Noren fikk tredjeplassen.

– Bronsen går til en bedrift som virkelig står på for sine gjester – her bugner det av deilig mat og matglede! Alle de ansatte er med på å skape dette, og det er en gjennomført tanke bak all maten de serverer, sier Johannessen.

Her tenker de på at gjesten også «spiser med øynene», så farger på buffeten er viktig. De er flinke til å bruke sesonger og ingen av for eksempel høstens råvarer blir glemt. Her samarbeides det godt med leverandører – «store som små».

Sunn mat med god metningsverdi

Dette spisestedet tenker også på at maten som de serverer til sine gjester skal være sunn og gi en god metningsverdi. De tar vare på norske tradisjoner, men man får også retter inspirert fra den store vide verden.

Her arrangerer de temadager, markedsdager og merkedager. De deler gjerne sin kunnskap med de andre, og i den forbindelse har de opprettet en Facebook-profil for alle kantinene i kjeden.

De har til og med sitt eget slagord: «Happy chef makes happy food»!

Juryen

Vinnerne ble kåret av juryen som består av gullvinner Bocuse d'Or 2015, Ørjan Johannessen, og følgende fra Tine Partner: sjef kundeutvikling Kenneth Myklebust, matfaglig ansvarlig Pål Jetmundsen og kundeprogramansvarlig Brita Unnerud.

Vinnerne av Årets Matgledebedrift 2018 får en matfaglig reise for to til Lyon og Bocuse d’Or i januar 2019, der Christian André Pettersen er Norges deltaker.

Premien til andre- og tredjeplassen i konkurransen er en matfaglig dag med Tine-kokk Pål Jetmundsen med venner.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS