Ståle Johnsen (midten) med en av utmerkelsene han har fått for Kimerud Destilled Gin. (Foto: Kimerud)
Ståle Johnsen (midten) med en av utmerkelsene han har fått for Kimerud Destilled Gin. (Foto: Kimerud)

Norskprodusert gin i verdensklasse

Ståle Johnsen og familien kjøpte Kimerud gård på Tranby i Lier i 2013. Det har endte med ginproduksjon, og nå blir den norskproduserte ginen Kimerud Destilled Gin lovprist av ekspertene.

Publisert

Ståle Johnsen har utviklet den norske ginen Kimerud Destilled Gin, som består av 20 forskjellige urter, der blant andre rosenrot er sentral.

Tidligere i år deltok Kimerud Destilled Gin på en test til den prestisjetunge messen Guia Peñin sammen med rundt 140 andre ginmerker. Kun de som oppnådde over 90 poeng fikk delta på messen. Kimerud fikk 93.

Kimerud-ginen har i år også vært med i en stor test i Brüssel i Belgia, der det igjen ble gode karakterer. International Taste & Quality Institute består av 120 av verdens fremste sommelierer fra 17 forskjellige land. Produktene deles inn i tre klasser; en stjerne for interessant smak, to for bemerkelsesverdig, og tre for eksepsjonell smak.

Må øke produksjonen

Kimerud fikk tre stjerner.
Kimerud fikk tre stjerner.

– Vi er første norske som har fått tre stjerner i dette. Det er flere produsenter fra Norge som har fått både en og to, men ikke tre. Nå må vi nok øke produksjonen med den etterspørselen vi har fått, sier administrerende direktør på Kimerud, Ståle Johnsen til Lierposten.

Egne ginbarer

Spesielt i Belgia, Danmark og Spania har de fått øynene opp.

Spania er i tillegg det landet i Europa som selger mest gin. Der er det til og med egne ginbarer.

Slik ble ginen anmeldt i Danmark i desember 2014

Gin som gir smak av Norge

– Jeg fikk ideen om å prøve å utvikle en gin etter at jeg i flere år fra 2007 til 2014 laget en urtebrennevin, som jeg solgte til Vinmonopolet og spesialbutikker for vin og sprit i Danmark og Belgia. Da kom jeg i kontakt med veldig dyktige bartendere i København som mente jeg burde prøve å produsere en gin basert på de samme urtene jeg brukte i urte brennevinet, siden gin nå er veldig populært blant bartendere, forklarer Ståle Johnsen til magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no.

Både vinkelnere, servitører og kokker i «International Taste And Quality Institute» i Brüssel gir den norske ginen høy karakter.
Både vinkelnere, servitører og kokker i «International Taste And Quality Institute» i Brüssel gir den norske ginen høy karakter.

– Da vi kjøpte gården i Lier 2013 ble det mulig å dyrke frem flere urter og vi fikk mere plass til å utvide sortimentet med flere produkter, så jeg begynte å destillere og teste ut å lage gin. Jeg hadde lyst å lage en særnorsk gin som gir smak av Norge, sier Johnsen.

Bruker rosenrot

Kimerud Destilled Gin.
Kimerud Destilled Gin.

Vi bruker en urt som vokser vilt i arktisk sone i Norge, nemlig rosenrot. Den gir en helt spesiell karakter til ginen, og sammen med en urteblanding (20 forskjellige urter) som vi har jobbet frem gjennom mange år, blir det en spesiell gin med et eget preg, og helt ulik de fleste andre giner på markedet, sier Johnsen.

Også andre produkter

Rosenrot er en sentral urt i den norske ginen, produsert av Ståle Johnsen.
Rosenrot er en sentral urt i den norske ginen, produsert av Ståle Johnsen.

Foruten Kimerud Destilled Gin produserer Johnsen & Co to andre produkter; en bringebærlikør (Kimerud Raspberry Elixir), som selges gjennom Vinmonopolet og i utlandet, samt en kirsebærlikør (Kimerud Cherry Elixir), som selges til horeca i Norge og utlandet.

Kimerud Destilled Gin

Pris: kr 467,30, 70 cl (BU, men også i hyllene i noen pol i Oslo-området).

Råstoff: Einebær, koriander, mint, rosenrot, valnøtt, sitron. Totalt 20 krydderurter.

Varenummer:1918101 (Vinmonopolet, BU)

Alkohol: 47 %

Her kan du følge Kimerud Gård på Facebook

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS