Christian Wilhelmsen og Ingrid E Hovig9

Tradisjonsmat ikke mat i tablettform

Vi kommer til å bli enda mer opptatt av lokale råvarer og tradisjonsmat i årene som kommer, spår Ingrid Espelid Hovig.

Publisert

Matens Grand Old Lady i Norge, Ingrid Espelid Hovig sammen med to av morgendagens kokker, Svein Jørgen Søgård og Nina Emilie Eggesbø. Søgård er konditorsjef på Thon Hotel Bristol, mens Eggesbø er kokkelærling på samme sted. (Foto: Morten Holt)

På 1970-tallet trodde enkelte at vi kom til å spise mat i tablettform i 2000. Slik ble det heldigvis ikke. Hva slags mat spiser vi om 10 år?

Jeg tror ikke det blir noen drastisk store forandringer, spår Ingrid Espelid Hovig.

Lokale råvarer og tradisjonskost

Hun tror derimot at det kommer til å være ganske likt det vi spiser i dag, og at vi kommer til å bli enda mer opptatt av lokale råvarer og tradisjonelle retter.

Det er klart det vil komme noen nye og spennende matvarianter. Tradisjonsmat kan kanskje få en ny innpakning, men i det store og hele tror jeg det blir ganske likt, sier hun.

Ble ikke tabletter

Ingrid Espelid Hovig sammen med Christian Wilhelmsen, soussjef på Thon Hotel Bristol. (Foto: Morten Holt)

Den samme konklusjonen kom hun og en gjeng andre eksperter til da de så inn i glasskulen på 1970-tallet.

Jo da, det var noen som den gang sa at vi om 30 år bare kom til å spise tabletter for å dekke næringsbehovet, men det trodde vi vel egentlig ikke på. Konklusjonen var at vi trodde det kom til å ligne maten vi da spiste, og vi tok vel ikke så mye feil? sier hun.

Siden 1970-tallet har Norge blitt vesentlig mer internasjonalisert på matsiden, men nå rettes søkelyset i stadig større grad på de gamle gode norske råvarene og tradisjonskosten.

Smaken av Norge

Ingrid Espelid Hovig (85) hilser på kokkelærlingen Nina Emilie Eggesbø på Thon Hotel Bristol. (Foto: Morten Holt)

Hun synes at prosjekter som Stiftelsen Matkultur, Smaken av Norge og Det Norske Måltid er med på å gjøre norsk mat, norske råvarer og produkter enda mer attraktive, tilgjengelige og interessante.

Vi har så mange gode produkter som så langt ikke er blitt markedsført godt nok. I motsetning til for 50 år tilbake kan vi jo nå få alt her i landet; god fisk, godt kjøtt, herlige grønnsaker og et fantastisk potetutvalg. Jeg er nok litt potetoman, innrømmer Espelid Hovig, som har fulgt mat- og råvareutviklingen i Norge i over 80 år.

Det gir så mange muligheter for alle, legger hun til.

Les hele saken i Horeca nummer 1 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS