Akevittoglutefisk

Riktig akevitt til maten

I likhet med vin og øl, er det viktig å kombinere riktig akevitt med forskjellige typer mat for å få den beste smaksopplevelsen. Juleakevittens dag markerer startskuddet for årets julebordsesong, og det er nå restaurantene fylles med forventningsfulle og festglade mennesker.

Publisert

Akevitt til lutefisk. (Foto: Ulla Westbø/H2W)

Julebordet er for mange en av få ganger man tar seg en ordentlig tur på byen.

God mat på tallerkenen og godt drikke i glassene er en selvfølge. Dette er årstiden hvor norske matvaner skrus tilbake i tid og vi velger det tradisjonelle fremfor det nye.

Laget for å passe norske retter

Hvert år dukker det opp spørsmål om hva vi skal drikke til de forskjellige rettene.

Det er ikke lett å finne vin som passer til de fete og salte rettene vi nyter i denne perioden, da er det lettere å finne akevitt. Og akevitten er jo laget for å passe til de tradisjonelle rettene våre.

Nasjonalitet eller smakskombinasjon

Akevitt til kalkun. (Foto: Ulla Westbø/H2W)

Mange kjøper én type akevitt, og nyter denne til både ribbe, lutefisk og andre retter de spiser gjennom hele julen.

Men, i likhet med vin og øl, er det viktig å kombinere riktig akevitt med forskjellige typer mat for å få den beste smaksopplevelsen. Så hvorfor nøye seg med kun én type akevitt?

– Vi har sett på de mest tradisjonelle rettene vi serverer til jul, og smakt på dem i kombinasjon med våre danske akevitter, sier Janne Bigseth, produktsjef for akevitt i Pernod Ricard Norway AS.

Jo lysere akevitt, desto kjøligere

Akevitt til torsk. (Foto: Ulla Westbø/H2W)

– Mange av kombinasjonene smakte som forventet, men det dukket likevel opp noen overraskelser under smakingen. Som en tommelfingerregel kan man si at jo lysere kjøtt, desto lysere bør akevitten være. Det vil si at en blank/klar akevitt passer bedre til fisk enn til kjøtt. I tillegg bør man ta hensyn til tilbehøret.

Mange lurer også på serveringstemperaturen på akevitt. Som en generell regel kan man si at også dette avhenger av farge: Jo lysere akevitt, desto kjøligere bør den serveres. En fatlagret, gyllen akevitt bør serveres romtemperert.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS