FrokosteggPåske
FrokosteggPåske

Frokostegg er påskefavoritten

Vi spiser dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året, og nå er det for første gang kartlagt hvordan vi tilbereder og spiser eggene. – Vi bruker eggene til mye forskjellig, men det er det kokte frokostegget som er en soleklar vinner, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Publisert

Dette står på mange norske frokostbord i påsken (Foto: Alf Börjesson, MatPrat)

Etter kokt egg i eggeglass, kommer eggerøre, hardkokt egg som pålegg, og egg og bacon.

– Mer overraskende er det kanskje at hjemmebakte kaker og vafler kommer på de neste plassene - før speilegget, sier Gunnar Thoen. Undersøkelsen er gjennomført av Synovate for MatPrat før påsken i år

Her er påskeeggets 10 på topp:

1) Frokostegg, bløtkokt eller hardkokt, spist fra eggeglass

2) Eggerøre

3) Hardkokt egg i skiver som pålegg

4) Egg og bacon

5) Hjemmebakte kaker

6) Vafler

7) Speilegg

8) Omelett/eggepanne

9) Desserter som karamellpudding, crème brûlée og vaniljesaus

10) Majonesbaserte salater

(Kilde: Synovate)

Litt høytid

– Egget er kanskje vårt fremste påskesymbol. Blant folk i mange land vitner egget om vår, nytt liv og gjenfødelse, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.

Hun tror frokostegget er en klar vinner fordi det skaper litt høytid rundt frokostbordet, og fordi det er svært anvendelig.

– Har man en kjele, kan man koke egg overalt, hjemme og ikke minst på hytta. Dessuten vet vi at mange koker egg over bål når de er på påsketur.

Vafler er også god påskemat

– Mange lager påskepynt av eggeskall, og innholdet passer jo ypperlig i både vaffel- og pannekakerøre, i kaker og til omelett og eggerøre, sier Åse Kringlebotn.

Kringlebotns eggtips

* Bruk alltid romtempererte egg

* Hvis du tar eggene ut av kjøleskapet en stund på forhånd, så sprekker de ikke så lett når de kokes. Når eggene holder romtemperatur, får man også bedre utnyttet eggenes gode egenskaper i matlagingen.

* Og skal du male eggeskall, er det viktig å unngå de største eggene.

* Skallet på mindre egg er hardere, fordi høna produserer samme mengde skall på et egg, uansett om det er stort eller lite.

Og lurte du på hvor mange egg vi spiser i påsken? 4,6 millioner egg om dagen, hver dag – mot 2,3 millioner ellers i året. Det blir ett egg på hver nordmann hver dag i påsken, sier Åse Kringlebotn i MatPrat.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS