MathallenVulkanOsloNETT

Skal bli gastronomiens høyborg i Norge

Mens Matkjedeutvalget har arbeidet, har også byggingen av Mathallen på Vulkan midt i Oslo startet. – Det hele vi gi en perfekt ramme rundt det som skal bli ”gastronomiens hus” i Oslo og i Norge, ulikt alt annet du har sett eller hørt om, sier markedsdirektør Sverre Landmark i Aspelin Ramm, som skal investere 70 millioner kroner i hallen frem til den skal åpnes i august-september 2012.

Publisert

Her bygges det som skal bli et nytt gastronomiens hus i Norge. Mathallen er stor, her støpes kjelleren. (Foto: Aspelin RammFinn Ståle Felberg)

– Mathallen, som oppføres i en gammel industrihall fra 1910, skal bli en markedsplass for handel med så sterke produkter og aktører at dette blir en destinasjon.

- Mathallen skal bli ulikt alt annet du har sett eller hørt om, sier markedsdirektør Sverre Landmark i Aspelin Ramm. (Foto: Knut Bry)

- Her skal det være plass til alle former for mat og drikke – og gis plass for både profesjonelle og forbrukere. Det skal bli gastronomiens møtested i Norge. Foruten at det skal bli en arena for matfestivaler, drikkemesser, banketter og konkurranser, blir det også et senter for utdanning, kurs og forskning, sier Landmark videre.

Mathallen i Oslo blir på om lag 3800 kvadratmeter, fordelt over to plan. Industrihallen er nå under ombygging, og neste år skal den fremstå som Norges nye og moderne mat- og drikkehall.

Noe unikt og spennende

"

– Mathallen skal bety noe for det kulinariske Norge. Vi skal få frem nye produkter og ulike produsenter, uavhengig av kjeder og andre maktstrukturer. Samtidig skal det være lønnsomt; dette skal ikke være et ”tiltak” som er avhengig av offentlig støtte. Aktørene i Mathallen skal ha kommersiell interesse og utbytte av å være her, sier Landmark.

Mathallen ligger på Vulkan – midt i Oslo, sammen med Dansens Hus, Bellonahuset og Fabrikken, og fra høsten 2011 Scandic Vulkan, PS:Hotell og Westerdals School of Communication.

– Ventet på lenge

Flere anerkjente kokker i landet støtter prosjektet, og uttaler seg lovende om matens nye bygg i Oslo.

Både Harald Osa (til venstre) og Bent Stiansen er like entusiastiske rundt planene for den kommende Mathallen i Oslo. (Foto: Morten Holt)

– Dette har jeg ventet på i mange år. Jeg ville bli overlykkelig for en mathall i Oslo som kan være med å stimulere den fine matkulturen som nå utvikler seg i landet vårt. Hele Norge vil stille seg bak – store og små, produsenter og konsumenter, restauranter og kokker. Gjerne som engrosutsalg og forbrukerutsalg, hvor jeg kan hygge meg, nyte og la meg inspirere. En mathall i landets hovedstad skal gjenspeile det norske matsamfunnet og inkludere alle – nye landsmenn og deres matkultur. Mathallen skal være en usnobbete, folkelig og mangfoldig arena, sier Bent Stiansen på Statholdergaarden.

– Et reisemål

Harald Osa i Stiftelsen Matkultur er like entusiastisk:

– En mathall i Oslo vil være fantastisk. Jeg har lenge ønsket og håpet en etablering av noe sånt i Oslo. Gjort riktig – et spennende reisemål, møter med mennesker som er opptatt av mat, proffe og andre, felles ståsted og de samme mulighetene vi møter i resten av verden. Tenk bare på Saluhallen i Stockholm – og å handle god mat, inspirert og kjent med ny mat, entusiastisk og kunnskapsrikt. En mathall i Oslo må bli et møte med profesjonelle mennesker som brenner for og som kan mat. Gjerne den lokale og kortreiste.

- Dette har alle matglade ventet på i mange år, sier Wenche Andersen. (Foto: Morten Holt)

– Arena for gode råvarer

God Morgen Norges Wenche Andersen sier:

– Dette har alle matglade ventet på i mange år. Og de som ikke har savnet en Mathall vil forhåpentligvis få øynene opp for gledene, inspirasjonene og møteplassene et slikt sted vil gi. En Mathall slik denne er tenkt vil skape ny matglede og gi oss tilbake gleden og stoltheten over gode råvarer. Mathallen bør tilpasses slik at den kan være et sted restauranter, spisesteder og hoteller kan gjøre sine innkjøp. Men, vel så viktig er at den blir en Mathall for folket. Spesialbutikkene blir mer og mer borte og de store kjedene styrer våre innkjøp. Mathallen vil også bli et “opplevelsessted” der turister fra Norge og utlandet kan komme og oppleve mangfold – et sted det er naturlig å besøk når man kommer som turist til Oslo

Les flere kommentarer og les mer om Mathallen her

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS