HalvorDigernesLinieAward2011
HalvorDigernesLinieAward2011

Vant bartenderkonkurransen i Linie Award 2011

Halvor Digernes, som arbeider på Fuglen i Oslo, ble den første vinneren av bartenderkonkurransen i Linie Award. Han vant finalen, som ble avholdt på Tjuvholmen Sjømagasin tirsdag kveld. Svenskene vant kokkekonkurransen. Patrick Hassel fra den nybakte Michelinstjerne-restauranten Thornströms Kök i Göteborg overbeviste dommerne. Han hadde mest "power" i maten.

Publisert

Patrick Hassel fra Sverige (til venstre) vant kokkekonkurransen av Linie Award 2011. Halvor Digernes fra Norge er fornøyd vinner av Linie Awards første bartendervinner. (Foto: Heidi Fjelland)

– Godt sammensatt – og med spennende ingredienser, deriblant løvetannrot, uttalte juryen om Digernes sin drink i finalen. Men hovedingrediensen var Linie Aquavit.

Ny av året

Halvor Digernes ble den første vinneren av bartenderkonkurransen i Linie Award. (Foto: Heidi Fjelland)

Bartenderkonkurransen er ny av året i Linie Award, og Halvor Digernes fra Fuglen i Universitetsgata i Oslo forsvarte Norges ære med glans. Hans kreativitet ga norsk seier.

"

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

– Denne konkurransen har vært etterlengtet blant oss bartendere. Den setter fokus på smakssammensetninger og råvarer, og er en seriøs arena. Samtidig får testet oss skikkelig mot bartendere fra de andre nordiske landene, sier Digernes.

Fem ingredienser

I drinkene skulle det være fem ingredienser, deriblant en nordisk råvare og akevitt.

Den norske vinneren konkurrerte mot svenske Jimmie Hulth (Story Hotel, Stockholm), finske Jan-Pekka Hiltunen (Kokomoko Tiki-bar) og danske Nicholas Brennan (1105).

Vinnerpremien i bartenderkonkurransen er 15 000 kroner, en plakett og en ukes arbeidsopphold på den kjente amerikanske baren Death & Company i New York.

Mest "power" i maten

Patrick Hassel fra den nybakte Michelinstjerne-restauranten Thornströms Kök i Göteborg var overrasket selv over seieren fordi han leverte lovlig sent, men han overbeviste dommerne - med Geir Skeie i spissen:

- Han hadde mest "power" i maten. Det trengst krydder, fett og smak når en rett skal tilpasses akevitt, sier juryleder Skeie.

I kokkekonkurransen, som ble arrangert for sjuende gang, var nordisk sjømat hovedingrediensen i alle retter. Hassel valgte laks, mens Ørsjødal satset på kveite. Begge brukte dessuten akevitt i maten.

Hyggelig for svenskene

Det er hyggelig med en svensk seier i kokkekonkurransen av Linie Award. Det er danskene og nordmennene som har gjort det skarpest de siste årene.

I fjor var det danskene som gikk av med seieren, mens Petter Beyer sørget for norsk seier i 2009.

Les også: Petter Beyer fra Norge vant Linie Award 2009

Les også: Michael Munk fra Danmark vant Linie Award 2007

Saken fortsetter under bildet

"

Patrick Hassel fra den nybakte Michelin-restauranten Thörnströms Kök i Göteborg hadde mest "power" i maten, og vant kokkekonkkurransen. (Foto: Heidi Fjelland)

De tre andre deltakerne med Rune Ørsjødal (24) fra Rica Nidelven i spissen endte uplassert i finalen (alle ble "nummer to").

Nidelven-kokkene imponerer

Kokkene fra Rica Nidelven under Bjarte Gjerdes ledelse fortsetter å imponere. I tidlig fase rekrutterte hotellet Mikael Forselius, deretter kom Morten Rathe, og finalen i NM i kokkekunst i fjor høst hadde Rathe med seg to kolleger, Martin Sveian og Bjørnar Buserud. Alle tre havnet blant de fem beste i NM i kokkekunst 2010!

Rune Ørsjødal fra Rica Nidelven representerte Norge i finalen i Linie Award 2011, men måtte seg seg slått av svenske Patrick Hassel. (Foto: Heidi Fjelland)

Forrige helg sikret hotellet sin aller første virkelig store seier, da Martin Sveian sikret norsk seier i finalen i Nordic Chef of The Year 2011.

Les også: Martin Sveian fra Rica Nidelven vant Nordic Chef of The Year 2011

Og tirsdag kveld var det altså Rune Ørsjødal sin tur til å representere hotellet og Norge i en anerkjent kokkekonkurranse. Selv om han ikke nådde helt til topps, befester hotellet sin posisjon i kokke-Norge.

Foruten Ørsjødal og Hassel, deltok Heikki Kivimaki fra Savoy, Helsinki (finsk deltaker) og Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehotel, Jylland (dansk deltaker) med i finalen.

- Nidelven, en læringsplass

– Det er utrolig stas å bli plukket ut til denne konkurransen. Rica Nidelven har vært en viktig læringsplass med inspirerende kokker som hvert eneste år har hatt deltagere i NM. Vårt fokus har alltid vært de lokale råvarene, noe som også legges vekt på i Linie Award, sier Rune Ørsjødal.

Opphold hos Mathias Dahlgren for kokkevinneren

Vinneren Patrick Hassel vil for øvrig i tillegg til 15 000 kroner og vinnerplaketten, få et to ukers opphold hos Bocuse d’Or-vinner Mathias Dahlgren i Stockholm, som også har to stjerner i Michelin-guiden for sin Restaurant Mathias Dahlgren i Stockholm Grand Hotel (fra 2009).

Du kan lese mer om Mathias Dahlgrens virksomhet her

Linie Awards hederspris til Brekk

"

Lars Peder Brekk blir tildelt Linie Awards hederspris av Halvor Heuch (til venstre). (Foto: Heidi Fjelland)

I forbindelse med Linie Award 2011 ble det dessuten delt ut en hederspris i til Mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk.

Ole Martin Alfsen var konferansier.

Linie Award

* Linie Award arrangeres av Arcus AS i samarbeid med Kulinarisk Akademi og er en årlig konkurranse for unge fremadstormende kokker og bartendere fra hele Norden.

* Hensikten med konkurransen er å øke interessen for Nordens eksotisk mat- og drikkekultur. * I tillegg gir konkurransen unge kokker og bartendere med ambisjoner en helt unik mulighet til faglig utvikling og erfaring.

* Finalen i Linie Award 2011 gikk live for publikum på Tjuvholmen Sjømagasin ytterst på Aker Brygge på kvelden, torsdag 7. juni 2011.

Powered by Labrador CMS