MatpratSorteGryte

Prosjekt I den sorte gryte koker videre

MatPrats kampanje I den sorte gryte har vært et prosjekt for å fremme interesse for langkokt kjøtt. Opplysningskontoret for egg og kjøtt etterlyser nå tradisjonsfylte retter fra ditt distrikt.

Publisert

Stor stas å vinne MatPrats kokk hjem. Fra venstre: Magnus Tvedt-Øresland, Mathilde Eidem, Kristine Fagerli, Helene Høyte og Anja Svartberg fra Oslo. (Foto: Matprat)

– Vi vil gjerne ha tips om norske regionale matretter som vekker gode barndomsminner fra mormors og oldemors middager. Det er klare tegn i tiden på at folk har oppdaget mat fra alle verdens hjørner og at pendelen nå slår tilbake, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn.

Vi kjenner til at det finnes mange ulike gryteretter med kjøtt rundt i de ulike deler av landet som “Brennsnut”, “Sosekjøtt” og “Kjøtt i mørke”. Målet vårt i MatPrat er nå å samle og kartlegge disse, understreker Kringlebotn, som ber leserne om tips.

Vel i havn

Vinterens store kokekonkurranse er nå vel i havn og vinnerne kan se tilbake på en seks-stjerners-middag, kreert av MatPrats egen stjernekokk: Magnus Tvedt-Øresland. – Vi ante ikke en gang at vi var meldt på til konkurransen, forteller en oppstemt trio. Kristine Fagerli, Helene Høyte og Anja Svartberg har inntatt kjøkkenet til venninnen Mathilde Eidem. – Vi ble først involvert i planen etter at MatPrat hadde ringt og forkynt det glade budskapet at vi hadde vunnet.

Opptatt av mat

– Vanligvis er jeg ikke typen som melder meg på konkurranser, men det at du kunne vinne en kokk hjem, hørtes så utrolig kult ut, forteller kveldens vertinne og initiativtaker. – Først tenkte jeg å melde på samboeren min, men så var det opplagt: Det måtte jo bli oss på “Vi stjerners middag” som vi kaller oss, forteller Mathilde. Venninnene har jevnlig møttes siden studiedagene i Trondheim og er mer enn over gjennomsnittet opptatt av mat. – Utfordringen er å finne ut hva som skal serveres. Vi møtes etter jobb, så det må gå raskt samtidig som det skal være tre- retters. Heldigvis finnes MatPrat- appen.

Klassisk meny

MatPrat sin stjernekokk hadde komponert en klassisk fire-retters meny med ditto avstemte viner. – Dere skal få servert rustikk mat, “down to earth”, men aller først skal dere få et glass “Nøgne ø”. Jeg vil at dere skal tenke over smaken på dette sørlandsølet. Hvis dere kjenner at det snerper seg i kinnet, er det bitterheten, forklarer Tvedt-Øresland og skjerper konsentrasjonen.

Menyen

På menyen sto lettsaltet torsk ryggfilet med tomatsaus, sprøstekt bacon som forrett, sitron og rosmarin sorbet som hvilerett, hovedrett med sprengt oksebryst med spisskål, rødvinsglace og rødbetespirer og endelig en dessert med ananas, mango og kiwi med pastis-sabayonne, - alt “krydret” med små anekdoter og fakta om de ulike råvarene.Og etter den høye stemningen og alle henrykkede kommentarer å dømme: Å vinne en kokk innfridde alle forventninger. Trenden synes også klar: Nå er det tid for langkokt kjøtt med klare, rene smaker også hos unge, urbane. Som vinnerkvartetten uttrykte det: – Det er ikke akkurat fastfood, men hvis du setter av noen timer i forveien, er det ikke noe hokus pokus.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS