Saktemattrend

Saktemat-trenden når Norge

Saktekoking er en eldgammel måte å lage mat på. Nå er metoden modernisert og forenklet. En elektrisk gryte for saktekoking, en såkalt crock pot, gjør nå sitt inntog i Norge. Amerikanerne har brukt den i 40 år, og i Sverige ble den raskt en suksess da den ble lansert i fjor.

Publisert

I en crock pot blir maten varmet opp fra alle kanter, ikke bare fra bunnen, demonstrerer Anne-Cathrine N. Pettersen i Jernia. (Foto: Lise Lysfjord Pettersen/Newswire)

– Du fyller ingrediensene i gryta, setter i støpselet og drar på jobb. Når du kommer hjem, er middagen klar, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.

En crock pot er en elektrisk gryte der maten tilberedes på svak varme over lang tid. Gryten består av en baseenhet med en keramisk gryte inni. Baseenheten inneholder varmeelementer, og gryten kan stilles inn på to trinn.

Opptil ni timer

– På den laveste innstillingen (trinn 1) på 75-150 watt varmes maten i opptil ni timer, på trinn to på 150-210 watt er maten ferdig etter opptil fire timer. På begge innstillingene holder maten godt under 100 grader, forklarer Sparengen.

Grytene finnes i to størrelser, 3,5 og 5,7 liter.

Renessanse

– Tradisjonell norsk mat som tilberedes på lav varme over lang tid har fått en renessanse de siste årene, sier matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Han tror den nye gryten kan bli et nyttig redskap.

– Når maten koker lenge blir smakene mer konsentrerte. Denne tilberedelsesmåten er imidlertid krevende. Men her har du et elektrisk apparat som kan få kokeprosessen under kontroll og gjør det enklere å holde jevn og riktig temperatur, sier Tvedt-Øresland.

Han mener gryten er velegnet til alle typer frikaséer, gryteretter og langtidskoking av hele stykker kjøtt og kylling.

Beholder næringsstoffene

– Denne måten å lage mat på gir assosiasjoner til leirgrytene som kom til Norge på 1970-tallet. Næringsstoffene bevares godt i gryten, og dersom man spiser væsken maten har kokt i, blir det ekstra sunt og næringsrikt, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Hun legger til at man heller ikke trenger å bruke salt i en crock pot.

– Grønnsaker, kjøtt og fisk har naturlig salt i seg, og saltet holdes på plass i gryten. Når du kan putte alt i én gryte blir det enklere å bruke ferske råvarer og lage sunn mat fra bunnen av, sier Arsky.

Boeuf Bourguignon

Denne klassiske oppskriften fra det franske bondekjøkken egner seg godt i en crock pot.

6 porsjoner

Forberedelser: 15 minutter

Tilberedelsestid: 7-9 timer på Low (trinn 1)

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser:

* 700 gram storfekjøtt av høyrygg eller bog

* 200 gram røkt sideflesk

* 15-20 store ferske sjampinjonger, deles i to

* 2 hakkede hvitløksfedd

* 4-5 ss sølvløk

* 2 ss soyasaus

* 1 stk kjøttbuljongterning

* 2 krm malt svartpepper

* 1 stk laurbærblad

* 2 dl rødvin

* 1 dl vann

* 3 ss Maizena-jevning

Fremgangsmåte: Skjær røkt sideflesk i ca 1 cm store biter. Brun kjøttet i en panne på sterk varme. La sideflesket steke sammen med kjøttet en liten stund, og hell deretter av det overflødige fettet.

Legg kjøttet ned i gryten sammen med sjampinjonger og tilsett rødvin, buljong, pepper, laurbærblad, hvitløk og vann.

Sett på lokket og plasser gryten i baseenheten. Sett innstillingen på Low (trinn 1).

Tilsett sølvløken når en halvtime av tilberedelsestiden gjenstår. Hell buljongen i en kasserolle og tilsett Maizena-jevningen (Maizena rørt ut i litt vann). Kok opp og smak til med salt og pepper om ønskelig.

Server gjerne med potetmos og en rustikk fransk rødvin.

(Oppskrift: www.acreto.se/crockpot)

Newswire

"
Powered by Labrador CMS