Heidi Iren Hansen Refsnes sommelier vin1

Ung hovmester med egen vin

I fjor konkurrerte 24 år gamle Heidi Iren Hansen fra Askim seg til topps og vant et ettertraktet opphold på et av Australias mest tradisjonsrike vinhus. Nå er vinen på plass på Vinmonopolet, og Hansen kan legge til vinmaker for Lindeman’s på CV`en ved siden av jobben som hovmester og restaurantsjef på Refsnes Gods på Jeløya.

Publisert

Heidi Iren Hansen (24) lanserer sin egen vin. Her i vinkjelleren på Refsnes Gods. (Arkivfoto: Morten Holt)

Etter to uker ”down under” med blant annet innhøsting og tapping på timeplanen, gleder Heidi Iren Hansen seg til den australske vinen er tilgjengelig for norske konsumenter.

– Det er en utrolig erfaring å være med på hele produksjonsprosessen hos Lindeman’s i Australia. Etter to intense og lærerike uker hos vinhuset vil jeg være freidig nok til å erklære denne vinen som et norsk/australsk samarbeid, sier Hansen. Ved siden av bi-geskjeften som vinmaker jobber hun som hovmester og restaurantsjef ved ærverdige Refsnes Gods på Jeløya.

Egnet til middagen

Heidi Iren Hansen under besøket i Australia.

– Vi opplever at stadig flere av gjestene våre etterspør vin fra andre kontinenter enn Europa. Dette henger nok sammen med at vinen fra de nye vinproduserende landene bare blir bedre og bedre, sier Hansen.

I april lanseres hennes egen vin, Lindeman’s Shiraz Cabernet 2011, til norske Vinmonopol over hele landet, og Hansen tror vindrikkere har noe å glede seg til.

– Vinen er intensiv og smaksrik, og jeg tenker den passer godt til kveldshygge etter lange dager med mye frisk luft og uteaktiviteter. Hvis jeg skal komme med en personlig anbefaling, mener jeg dette er en vin som er fin å bruke til for eksempel fersk torsk med tilbehør som brunet smør, bacon og potet- og pepperrotstappe, sier Hansen.

Ung utfordrer i tradisjonelt marked

Heidi Iren Hansen smakstester vin. (Foto: Lindemans)

Det var på høsten i 2010 at Heidi Iren Hansen deltok i en konkurranse blant unge norske vinentusiaster. Etter en knivskarp konkurranse mellom sju finalister hadde Hansen overbevist juryen. Seieren førte henne til den attraktive jobben som vinmaker ved tradisjonsrike Lindeman’s i Australia.

– Vinen blir en helt annen opplevelse etter å ha vært tilstede og kjent på luktene i produksjonen, sammenlignet med å lese og smake på egenhånd, sier Hansen.

Australsk vinproduksjon er relativt ung sett i sammenheng med de tradisjonelle vinproduserende landene som Frankrike, Italia og Tyskland. De første vinstokkene ble satt i australsk jord i 1788, mens for eksempel fransk vinproduksjon ble introdusert så tidlig som 600 år f.Kr.

– Nå blir de europeiske vinprodusentene i stigende grad utfordret av nykommere som australsk vin, sier Hansen.

Lindeman’s Shiraz Cabernet 2011

Land/distrikt: Australia/South East Australia

Druer: Shiraz (60 %) og Cabernet Sauvignon (40 %)

Alkohol: 12,5 %

Pris: 359 kroner (BiB, 3 l)

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS