TorkFriskpåjobben1

Hold deg frisk på jobben

Vinteren nærmer seg. Nok en gang samler vi oss i større grupper og tilbringer mer tid innendørs. Forkjølelser og influensautbruddene er i gang. Ved å følge noen enkle tips kan du redusere risikoen for smitte og holde deg frisk gjennom høst og vinteren.

Publisert

God håndhygiene minsker sjansen for at du blir syk i høst eller vinter. (Foto: Tork)

I forkjølelses- og influensasesongen er det svært viktig med god håndhygiene for å unngå sykdom.

- Vask hendene grundig med såpe og lunkent vann, og tørk dem skikkelig med et papirhåndtørk. Det tar minst 20 sekunder å vaske hendene ordentlig, men de fleste av oss bruker bare noen ganske få sekunder. Ikke glem å vaske tomlene og håndleddene, sier Line Pedersen Produkt & Markedssjef i Tork, som er et varemerke som eies av SCA.

Tørre hender!

Fuktige hender sprer adskillig flere bakterier og virus enn tørre hender. I dag bruker de fleste arbeidsplasser, skoler og barnehager derfor papirhåndtørk i stedet for for eksempel frottéhåndklær eller varmluftstørkere. Dette har redusert smittespredningen betraktelig.

- Bakterier og virus elsker fuktige omgivelser og trives på våte hender. Derfor er det svært viktig å tørke hendene helt tørre, fortrinnsvis med et papirhåndtørk som kastes etter bruk. Folkehelseinstituttets nasjonale veileder for håndhygiene anbefaler engangs papirhåndtørk som det beste alternativet for håndtørk, sier hun.

Rengjør dørhåndtak og lysbrytere

Det finnes mer enn 200 virus som forårsaker forkjølelse og influensa. Forkjølelses- og influensavirus sprer seg raskt gjennom hosting og nysing og kontakt med smittede personer eller gjenstander. Derfor er det veldig viktig at du ikke nyser i hendene. Nys heller inn i albukroken, eller enda bedre, i et lommetørkle, og vask deretter hendene for å unngå at smitten sprer seg. Husk også å holde hendene unna ansiktet. Øyne, nese og munn er enkle innfallsporter for virus.

Virus dør ganske raskt utenfor kroppen, men kan overleve på overflater som dørhåndtak, tastaturer, lysbrytere, kraner og heisknapper i inntil 72 timer. For å begrense smittespredning er det en god idé å innføre rutiner for å rengjøre kontor og fellesområder på arbeidsplassen. Det er spesielt viktig å vaske overflater som mange mennesker ofte tar på i løpet av dagen.

Kjøleskapshåndtak hovedkilde

- Det har vist seg at kjøleskapshåndtak i lunsjrom er hovedkilden for spredning av virus og bakterier. Og det er en god idé å erstatte det vanlige kjøkkenhåndkleet med en engangs rengjøringsklut som byttes senest hver dag, sier Pedersen.

For å unngå smittespredning er det selvfølgelig også viktig å vaske hendene grundig etter toalettbesøk, når du kommer hjem og før du lager mat eller spiser.

En undersøkelse nylig utført av Tork viser at nesten 65 % av alle nordmenn er redde for å bli syke på grunn av dårlig hygiene. Kvinner er noe mer bekymret for dette enn menn er.

25 % mener at bedre standard på offentlige toaletter ville forbedret helsen i Norge. Ikke mindre enn 33 % har i det siste unngått å bruke offentlige toaletter fordi de virker urenslige.

40 % mener at helsen og hygienen i Norge ville blitt bedre dersom folk var flinkere til å ta ansvar for egen hygiene. 90 % av nordmenn synes de selv tar ansvar for hygienen, mens bare 70 % mener at andre gjør det.

Fem tips for å redusere

smittespredning på arbeidsplassen:

- Du kan hindre smittespredning ved å vaske hendene ofte i minst 20 sekunder. Ikke glem å tørke hendene helt tørre for å fjerne bakterier.

- Ha klare rengjøringsrutiner. Sørg for at overflater dere ofte tar på, for eksempel lysbrytere, dørhåndtak og kjøleskapshåndtak, blir vasket daglig.

- Erstatt frottéhåndklær eller varmluftstørkere med papirhåndtørk.

- Bruk hånddesinfeksjonsmiddel i forkjølelses- og influensasesongen.

- Be folk holde seg hjemme når de er syke!

(Kilde: Tork)

Powered by Labrador CMS