Gårdsand Helstekt and

Kokkene velger norsk gårdsand

For kokker med yrkesstolthet er det kvaliteten på råvarene som teller. Stadig flere gir gårdsand plass på menyen. – Vi har utkonkurrert importand. Jeg tar det som en anerkjennelse fra kokkene, sier Aadne Søyland, én av fem Vestfold-bønder som produserer norsk gårdsand. Restaurant- og storhusholdningsmarkedet utgjør 70 prosent av salget til Gårdsand AS.

Publisert

Helstekt and - med råvarer fra Gårdsand AS. (Foto: Gårdsand AS)

Hvert eneste år tar Gårdsand markedsandeler fra importert and. Salget er seksdoblet siden 2005. Søyland mener hovedårsaken er enkel:

Aadne Søyland, én av fem Vestfold-bønder som produserer norsk gårdsand. (Foto: Gårdsand AS)

- Gårdsand har ferske produkter, som gir bedre kvalitet.

Restaurant og storhusholdning

Restaurant og storhusholdning utgjør 70 prosent av salget til Gårdsand. Kjøkkensjef Stephan Härdi på Oslo Plaza har en enkel forklaring på hvorfor han gir gjestene Gårdsand på menyen:

– Norsk Gårdsand er det beste ferske andebrystet jeg har jobbet med – rett og slett en av Norges absolutt beste råvarer, sier Stephan Härdi, Executive Head Chef på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo.

Ledende kokker på laget

En god kokk vet hva som teller for den som vil begeistre restaurantgjestene.

Gårdsand legger vekt på å samarbeide med ledende kokker og ferskvaresjefer når kvalitetsprodukter skal utvikles.

Stephan Härdi har selv vært med på utviklingen av gourmetproduktene fra Gårdsand.

Andeegg. (Illustrasjonsfoto: Gårdsand AS)

Også flere andre anerkjente kokker har levert verdifulle bidrag i produktutviklingen: Kokk og ferskvaresjef på Centra Colosseum, Arne Sagedal (tidligere kjøkkensjef og soussjef, blant annet på Bølgen og Moi), ferskvaresjef og kokk hos Jacobs, Jacob Roar Sjåvåg og Robert Kratochvil, tidligere innkjøpssjef hos Thon Hotels. I tillegg har Lars Barmen hjulpet til med utvikling av spennende oppskrifter.

En enklere kokkehverdag

– Vår klare ambisjon er å utvikle produkter som gjør kokkens hverdag enklere og restaurantgjestenes matopplevelse enda bedre. Vi er eksperter på produksjon av råvarene – kombinert med kokkenes fagkunnskap gir det gode sluttprodukter, sier andebonde Aadne Søyland.

Gårdsand driver kontinuerlig produktutvikling. Andeconfit er ett av bedriftens spennende og nyutviklede produkter, som er på vei inn i norske restauranter.

Sterkt engasjement – gir kvalitet

Hvite ender. (Illustrasjonsfoto: Gårdsand AS)

Søyland er brennende engasjert. Han vet hva kokkene legger vekt på når de skal velge råvarer, og hele produksjonen hos Gårdsand er rettet inn mot å tilfredsstille kokkenes strenge krav og forventninger.

Norsk Gårdsand er avlet for størst mulig kjøttfylde og minst mulig fettsetting. Dette gir mindre stekesvinn.

Anden til bøndene fra Vestfold er også mye yngre når den slaktes, sett i forhold til importert and. – Det gir samme utslag som forskjellen på kalve- og oksekjøtt. Vår unge and gir en finere kjøttstruktur og et garantert mørere kjøtt, sier Aadne Søyland.

Salmonella-fritt

Andebryst fra Gårdsand. (Foto: Gårdsand)

I tillegg er det én egenskap ved Gårdsands produkter som andebøndene er spesielt stolte av: Produktene fra Gårdsand er garantert frie for salmonella. I praksis har det stor betydning for kokken og restaurantgjestens matopplevelse:

For å ta knekken på salmonella må steketemperaturen være høyere enn 65 grader. Men en slik temperatur vil gi et grått kjøtt.

Andeconfit med mandelpotetstappe. (Foto: Gårdsand AS)

– Vårt andebryst kan trygt stekes med den ideelle kjernetemperaturen – 58-62 grader. Og resultatet blir rosastekt, slik kjøttet smaker aller best, sier Aadne Søyland.

Mer om Gårdsand på produsentens nettsider

Gårdsand AS

- Andeoppdrett i flere etapper, med fem gårdsanlegg i hjertet av Vestfold

- Hans Edvard Torp, Torbjørn Kjærås, Arve Johnsen, Aadne Søyland og Rolf Fevang – fem ”andebønder” med personlig nærhet til fjørfeet sitt.

- 90 prosent av det norske markedet.

- 70 prosent av salget til restaurant og storhusholdning.

- Norges eneste store andeoppdretter.

- Solgte andebryst for 19 millioner kroner i 2008. (Seksdobling siden 2005)

Gårdsand – produktene:

- Norskprodusert kvalitet: Andebryst, andelår, andeconfit og hel and.

- Garantert mørt, rent og førsteklasses.

- Fritt for salmonella.

- Bygger på 40 års avl for et magrere og mørere kjøtt. (Foreldredyr fra avlsfirmaet Cherry Valley)

- Vakuumpakkede stykningsdeler av ferske ender hver uke.

Gårdsand – produksjonen:

- Ny teknologi og gammeldags yrkesstolthet arbeider sammen.

- Vitenskapelig tilnærming til oppvekstmiljø og fôrsammensetning.

- Alle anleggene til Gårdsand er spesialbygget for formålet.

- Respekt for dyrene og gode rutiner gir godt dyrehold: strenge kvalitetskrav, sporbarhet/loggføring, hyppige veterinærprøver, høye krav til renhold, sertifisert oppdrett.

- Spesialkomponert fôr produsert av en lokal mølle.

- Alle nødvendige vitaminer og mineraler, men uten bruk av medisiner.

- Sluttresultatet: Rene, ferske og saftige råvarer.

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS